Apple stelt de NFC-chip in de iPhone open in iOS 18.1

©Apple

Apple stelt NFC-chip in iPhone open in iOS 18.1
14 augustus om 21:59
Laatste update: 14 augustus om 22:37

Dit najaar gaat Apple de NFC-chip in iPhones openstellen voor gebruik door apps en diensten van derden. Daardoor kun je straks contactloos betalen met de iPhone met andere betaaldiensten dan Apple Pay.

Apple kondigde eerder dit jaar al aan de NFC-chip in de iPhone in de EU open te stellen voor andere betaaldiensten, zodat je behalve Apple Pay ook een andere betaalapp zou kunnen gebruiken. In juli gaf de Europese Commissie formeel goedkeuring voor het voorstel van Apple. Het wachten is op de daadwerkelijke invoering, en daarvoor zet Apple nu de eerste stappen.

De nieuwe NFC-mogelijkheden voor ontwikkelaars worden toegevoegd met iOS 18.1, zo maakte Apple vanavond bekend. Die iOS-update wordt in oktober verwacht. Het openstellen van de chip blijft niet beperkt tot de Europese Unie. Apple zegt in een aankondiging dat de nieuwe NFC-API's in iOS eerst beschikbaar zijn voor ontwikkelaars in de VS, Australië, Brazilië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de EU-landen volgen, is nog niet bekend. 

Niet alleen betalingen

Met deze update kunnen ontwikkelaars de NFC-chip van de iPhone gebruiken voor een breed scala aan toepassingen. Denk hierbij aan in-app betalingen in winkels, digitale autosleutels, hotelsleutels en zelfs loyaliteitsprogramma's.

Apple belooft dat gebruikers zelf de controle houden. Via de instellingen van je iPhone kun je straks een app van een derde partij instellen als je standaard contactloze app.

Ontwikkelaars moeten betalen

Er zit voor ontwikkelaars wel een addertje onder het gras. Zij moeten een commerciële overeenkomst met Apple sluiten en betalen voor het gebruik van deze functie. Over de exacte kosten houdt Apple nog even de lippen stijf op elkaar. Het bedrijf heeft op zijn website wel details gepubliceerd met instructies voor ontwikkelaars die interesse hebben.

Lees meer nieuws over Apple en abonneer je op onze nieuwsbrief.