Instagram wil echt van de vierkanten af: test verticale profielgrids

©Canva

Instagram wil stoppen met vierkantjes en kies rechthoeken
18 augustus om 13:30
Laatste update: 18 augustus om 17:43

Instagram wil graag van zijn vierkanten af. Het heeft eerder al geprobeerd om de posts rechthoekig te maken, maar daar kwam zo’n luid protest op dat het werd teruggedraaid. Nu probeert Instagram het toch weer met verticale profielgrids.

Met Stories en Reels heeft Instagram volop schermvullende content en dat betekent dat het rechthoekig is, in plaats van de vierkante wallposts waar het allemaal mee begon voor het social medium. Instagram test nu of het ook verticale profielgrids kan maken en daarmee toont het veel lef.

Geen vierkante Instagram-posts meer

Het heeft in 2022 ook de vierkanten weggehaald en er rechthoeken van gemaakt, maar gebruikers waren niet blij met hoe hun posts ineens een soort vage breedbeeldranden kregen. Zelfs de Kardashians bemoeiden zich ermee. Instagram heeft toen besloten om de vierkantje van de wallposts te laten voor wat ze zijn. Tot nu dus. Instagram-chef Adam Mosseri zegt: “Vierkanten zijn van vroeger, toen je alleen vierkanten op Intagram kon plaatsen. Het grootste deel van wat er nu wordt geupload op Instagram is verticaal. Het is ofwel 4 bij 3 in een foto ofwel 9 bij 16 voor een video. Omdat naar een vierkant te croppen is heftig.”

Hij erkent dat het voor mensen die lang hebben nagedacht over hoe hun profiel eruitziet met alle vierkanten heel erg vervelend is, maar hij denkt dat het beter past bij de content van vandaag de dag. Dit wordt dan ook nu getest bij een kleine selectie mensen, zegt een woordvoerder van het social medium tegen TheVerge. Het zegt hierbij rekening te houden met de feedback uit de community.

Een rechthoekig Instagram

Instagram gaat hiermee steeds meer lijken op TikTok en minder als het Polaroid-achtige Instagram dat het ooit was en waar het uiteindelijk zo populair door is geworden. Het is afwachten wat de feedback is, maar dat Instagram het nu weer probeert, geeft aan dat het heel serieus is over de rechthoeken versus de vierkanten.

Meer Instagram en mis niets met onze Bright-app.