©La Souris

Honderden fatbikes in beslag genomen door inspectie bij bekende winkel La Souris

Honderden fatbikes in beslag genomen door inspectie bij bekende winkel La Souris

19 augustus om 17:27
Laatste update: 19 augustus om 17:29

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft honderden fatbikes in beslag genomen van scooterwinkel La Souris. Het zou gaan om de twee meest populaire modellen: de OUXI en de QMWheelz.

Scooterwinkel La Souris is met 21 filialen door heel Nederland ook één van de grootste leveranciers van fatbikes. Het bedrijf verkoopt daarbij zowel merken van derden, maar ook veel fatbikes van het eigen La Souris-huismerk – alleen vaak zijn dat ook weer Chinese fatbikes onder een andere naam. In ieder geval de modellen Ouxi en QMWheelz zouden te zware elektromotoren hebben, die niet voldoen aan de wettelijke normen. Dat meldt BOOS, dat documentatie heeft ingezien.

Een paar weken geleden nam de ILT ook al een grote partij van 3500 fatbikes in beslag om dezelfde reden. Ook die fatbikes hebben een te groot vermogen, en dat is al niet toegestaan. De wettelijke grond waarop dat gebeurt is vrij simpel: kan een fatbike – of e-bike wat dat betreft – harder dan 25 kilometer per uur? Dan is het een ongekeurde bromfiets, en daar mag je niet de weg mee op. Niet als volwassenen met een rijbewijs, laat staan als minderjarige.

Vermogen te hoog?

Groot bezwaar is vooral het gemak waarmee de begrenzing van zulke fatbikes kan worden gehaald. Dat kan vaak zonder extra apparatuur, maar gewoon via de boordcomputer van de fiets zelf. La Souris meldt op zijn website dat de betreffende modellen nu niet worden geleverd, 'i.v.m. noodzakelijke updates'. De nieuwste versie van de fatbike zouden wel gecertificeerd zijn volgens de Nederlandse regels, maar volgens La Souris zijn er 'helaas apparaten op de markt opgedoken die beveiligingsmaatregelen omzeilen'.

La Souris noemt daarbij echter niet dat de motoren dan alsnog te zwaar zijn. Dat is echter wel de maatstaf die de ILT gebruikt: zelfs al spreekt de boordcomputer van de fiets niet het volledige vermogen aan, is het nog steeds niet toegestaan om een fiets met zoveel vermogen als e-bike te verkopen.

La Souris beloofde beterschap

BOOS weidde eerder al een aflevering aan La Souris, vanwege niet nagekomen afspraken aan klanten. In juli bracht La Souris nog het bericht naar buiten dat zij hun fatbikes actief onmogelijk op te voeren zouden maken. Dat zouden zij onder meer doen met beperkingen in de software.

"We verkopen alleen fatbikes met een vermogen van 250 watt, die dus niet harder gaan dan de maximumsnelheid. Nu zorgen we door een technische toepassing in de software dat klanten het vervoermiddel niet meer kunnen opvoeren", zei La Souris-eigenaar Armando Muis destijds tegen NieuweFiets.nu.

Meer over fatbikes en mis niets met onze Bright-app.