©Bright

Crasht je Outlook bij het opstarten? Dit is de tijdelijke oplossing

Crasht jouw Outlook ook tijdens het opstarten? Dit doe je eraan

19 augustus om 21:18
Laatste update: 19 augustus om 21:25

Microsoft zegt dat de klassieke desktop-app van Outlook een nieuwe bug bevat waardoor het e-mailprogramma crasht tijdens het opstarten. Gebeurt dat bij jou ook? Er is een tijdelijke oplossing voor. 

Nadat vorige week Word, OneNote en Outlook crashten tijdens het typen, is er een nieuwe bug opgedoken waar Microsoft 365-gebruikers last van hebben. Het probleem doet zich voor bij Outlook Classic, oftewel de klassieke desktopversie van Outlook.  

De overhaaste release van de nieuwe Windows Outlook-applicatie zorgt voor veel frustraties onder gebruikers die de voorkeur geven aan de oude applicatie. Er is volgens Microsoft een bug ingeslopen die ervoor zorgt dat de applicatie niet eens opstart en meteen crasht. De oorzaak? E-mailregels. Als je deze bug ook ervaart, leggen we hieronder uit wat je kunt doen om het op te lossen.

Ervaar jij dit ook?

Je kunt eerst controleren of de bug bij jou voorkomt door te kijken of een bepaalde foutmelding voorkomt in jouw systeemlogs (zoek in Windows naar "Event Viewer" om vervolgens "Windows Logs" aan te klikken). Kijk daarna of een foutmelding in de lijst staat die begint met 'Fault Bucket 1620625936954482602, Type 4'. De volledige foutmelding staat in dit supportdocument van Microsoft.

Hoe los ik het op?

Hoewel je kunt wachten op Microsoft, dat heeft aangegeven druk bezig te zijn met een oplossing, kun je ook zelf actie ondernemen met de volgende stappen: klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer "Uitvoeren". Voer daarna het commando "Outlook.exe /cleanrules" in. Hiermee raak je dus wel al je e-mailregels kwijt.

Open daarna Outlook terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt (lees meer hierover). Als dit niet werkt, kun je altijd nog Outlook op het web openen om de e-mailregels daar handmatig te verwijderen.

Updates uitstellen?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te denken dat dergelijke updates meer kwaad dan goed doen, is het belangrijk om te onthouden dat deze updates vaak ook verbeteringen op het gebied van beveiliging bevatten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het frustrerend kan zijn als je een applicatie niet kunt gebruiken. Als een handmatige update een optie is, kun je overwegen om een paar dagen te wachten met het installeren ervan.  

Sinds juni noemt Microsoft de klassieke desktopversie van zijn e-mailprogramma 'Outlook Classic'. De naamsverandering werd doorgevoerd om gebruikers duidelijk te maken dat er een nieuwe versie van Outlook is. Die nieuwe versie heeft onder meer nieuwe AI-functies.

Volg meer over Windows en abonneer je op onze nieuwsbrief.