©Freepik

WhatsApp-gegevens van miljoenen Belgen te koop op een forum

Schrikken: WhatsApp-gegevens van miljoenen Belgen te koop aangeboden

21 augustus om 21:38
Laatste update: 21 augustus om 21:41

Cybercriminelen hebben de gegevens van 3,2 miljoen Belgische gebruikers van WhatsApp te koop aangeboden op een forum op het dark web. Dit is weer een reminder voor alle gebruikers, ook die in Nederland, om nog eens goed naar je privacy-instellingen op WhatsApp te kijken.

Onder de gelekte gegevens zijn telefoonnummers en gebruikersnamen, meldt het Belgische Centrum voor Cyberveiligheid. De instantie waarschuwt voor misbruik van de gegevens door criminelen die hiermee proberen om mensen op te lichten. Belgische WhatsApp-gebruikers wordt aangeraden om wantrouwend te zijn als ze opeens door een onbekende worden benaderd. 

Dit soort datalekken komt wel vaker voor. Het gaat waarschijnlijk om gegevens die gebruikers zelf openbaar hebben gemaakt, doordat ze deze in de instellingen van WhatsApp niet hebben afgeschermd. "Dit type inbreuk is niet uniek voor België en heeft zich in het verleden ook in andere landen voorgedaan”, aldus de Belgische instantie.

Ook profielfoto's

Onder de aangeboden gegevens zijn ook profielfoto’s, schrijft De Morgen. Een cybercrime-expert noemt in de krant de grootte van de database wel opmerkelijk. "Het gaat om zo'n grote hoeveelheid, volgens mij zijn dit zowat alle Belgen die een WhatsApp-account hebben", aldus ethisch hacker Inti De Ceukelaire. 

Er is geen sprake van een hack, maar wel van scraping, waarbij op grote schaal openbaar gedeelde gegevens zijn verzameld. "Dit gaat voor alle duidelijkheid ook niet over wachtwoorden. Mensen kunnen niet inloggen op jouw WhatsApp-account."

Privacy-instellingen WhatsApp

Gebruikers wordt geadviseerd om de privacy-instellingen van WhatsApp te controleren. Je kunt de zichtbaarheid van informatie zoals 'laatst gezien', 'online', en 'profielfoto' beperken tot 'niemand' of alleen contacten.

Lees meer nieuws over WhatsApp en blijf op de hoogte met ons populaire WhatsApp-kanaal