Microsoft komt in oktober toch weer met deze omstreden AI-functie

©Microsoft

Microsoft brengt deze omstreden AI-functie in het najaar uit
21 augustus om 22:07
Laatste update: 21 augustus om 22:12

Microsoft stelt zijn omstreden AI-zoekfunctie Recall vanaf oktober beschikbaar aan leden van het Windows Insider Programma met Copilot+ PC's. Deze functie maakt screenshots van activiteiten op het scherm, zodat gebruikers informatie kunnen opzoeken die ze eerder hebben gezien. Dat maakt Recall behoorlijk controversieel.

De Recall-functie werd in mei voor het eerst aan de wereld voorgesteld. Microsoft presenteerde het als een app die je helpt om verloren of vergeten digitale bestanden en informatie op je computer terug te vinden. Het doet dit door continu je computeractiviteiten te monitoren, screenshots te maken en een gestructureerde tijdlijn te creëren van je bestanden en gesprekken. 

En net daar schuilt, volgens mensen die zich zorgen maken om hun privacy, het addertje onder het gras. Gebruikers hoefden oorspronkelijk geen toestemming geven aan Windows om automatisch afbeeldingen vast te leggen.

Zorgen om privacy

Nadat het bedrijf bakken kritiek over zich heen kreeg, heeft Microsoft in juni gezegd de beveiliging van Recall te verbeteren door de app opt-in te maken, wat betekent dat gebruikers expliciet toestemming moeten geven om hun digitale activiteiten te monitoren. Daarnaast moeten ze inloggen via een account om de Recall-timeline te bekijken. 

Ondanks deze aanpassingen heeft Microsoft in juni besloten de lancering uit te stellen en Recall eerst te testen via het Windows Insider Program voordat een officiële releasedatum wordt aangekondigd.

Eerst voor Windows Insiders

Nu heeft het bedrijf voor het eerst gezegd wanneer Windows Insiders toegang zullen krijgen tot Recall. Dat gebeurt vanaf oktober dit jaar. Microsoft heeft nog niet gezegd wanneer de Recall-functie voor alle gebruikers beschikbaar wordt.

Hoe dan ook heb je een nieuwe Copilot+-PC nodig om de app te gebruiken. Dat is een reeks Windows-PC’s van meerdere grote fabrikanten, die specifiek zijn gebouwd om AI-toepassingen te draaien. 

Mis niets met ons WhatsApp-kanaal en onze nieuwsbrief.