©Bright

Tekens in zoekveld Appbibliotheek doet je iPhone crashen

Nieuwe 'tekstbom' ontdekt op de iPhone: deze drie tekens doen je telefoon crashen

22 augustus om 11:15

Wanneer je een combinatie van drie tekens intypt op je iPhone, dan crasht deze. Je kunt het zelf uitproberen, maar natuurlijk geheel op eigen risico. Het is overigens niet de eerste keer dat zo'n 'tekstbom' voorkomt op de iPhone.

Het zijn slechts een paar tekens, maar als je ze in een bepaalde volgorde en op een specifieke plek gebruikt, kunnen ze wel degelijk negatieve gevolgen hebben. Dat geldt voor veel technologie, en dus ook voor de iPhone. Voer je de volgende tekens in het zoekveld van je Appbibliotheek (dus wanneer je een app zoekt), dan crasht je iPhone: ""::  Geen zorgen, hij start daarna automatisch opnieuw op en zal doen alsof er niets is gebeurd. Toch zal dit veel gebruikers even laten schrikken. De ontdekking werd gedaan door iemand op Mastodon.

Geen vreemde tekens

In het verleden bleek al eens (meerdere keren) dat wanneer je bepaalde tekens ontving via Apple's Berichten-app, je iPhone (of iPad) zou crashen. Hoewel de meeste van dit soort bugs worden veroorzaakt door woorden of symbolen die je niet zo snel per ongeluk zult typen op je toetsenbord, lijkt dit een uitzondering: het kan immers zomaar gebeuren dat je, bijvoorbeeld als digibeet, aanhalingstekens gebruikt in je zoekopdracht. Dat maakt het des te opvallender dat deze bug niet eerder is opgemerkt.

Tekens en beveiliging

Eerder bleek al dat OpenAI's ChatGPT kon worden misleid door een oude of inheemse taal te gebruiken om de chatbot vragen te stellen waarop het normaal gesproken geen antwoord zou geven. Dit heeft te maken met de manier waarop de software de invoer interpreteert. Overigens levert schijnbaar arbitraire invoer op het web vaker beveiligingsrisico's op wanneer deze wordt gebruikt om database-opdrachten mee te "onderscheppen". In het geval van Apple worden de tekens achter de schermen vermoedelijk geïnterpreteerd als onderdeel van een systeemcommando, waardoor het systeem dus in de war raakt.

Foei, Apple

Hoewel dergelijke bugs regelmatig voorkomen, blijft het opvallend dat de iPhone, in zijn huidige ontwikkelingsfase, nog steeds vatbaar is voor dergelijke "injecties". Dit suggereert dat zelfs een technologiereus als Apple soms tekortschiet in het bedienen van zijn gebruikers. Het belooft in ieder geval een interessante tijd te worden wanneer we straks AI-prompts zullen gebruiken en wellicht nieuwe manieren ontdekken om onze telefoons te misleiden.

Lees hier meer over Apple en abonneer je op onze nieuwsbrief.