Duitse concurrent haalt Tesla in en verkoopt meer elektrische auto's in Europa

© BMW

Duitse autoreus haalt Tesla in en verkoopt meer EV's in Europa

Tesla is onttroond op de Europese markt voor elektrische auto’s. In juli verkocht BMW de meeste EV’s in de Europese Unie. Voor het eerst is het Duitse merk marktleider bij de volledig elektrische auto's.

Tesla was lange tijd de koploper op de Europese EV-markt, maar het Amerikaanse bedrijf is nu ingehaald door BMW. Dat blijkt uit nieuwe verkoopdata van Jato Dynamics. De Duitse fabrikant verkocht in juli 14.869 elektrische auto’s in de EU, ruim een derde meer dan in dezelfde maand vorig jaar, en 300 meer dan Tesla. Met de verkoop van Tesla’s ging het vorige maand niet geweldig: een daling van 16 procent. Volkswagen is de nummer drie.

BMW presteerde afgelopen maand beter dan concurrenten als Audi en Mercedes, maar de bestverkochte EV was nog wel de Tesla Model Y, gevolgd door de Volvo EX30 en de Volkswagen ID.4. 

Onduidelijkheid bij consument

De EV-markt daalde in de Europese Unie afgelopen maand met 6 procent. De vraag naar elektrische auto’s neemt dus af, mede doordat in sommige landen minder of geen aankoopsubsidies voor EV's meer beschikbaar zijn. "Het gebrek aan duidelijkheid over de subsidies voor elektrische auto’s blijft een barrière vormen voor consumenten", verklaart Jato-analist Felipe Munoz aan Bloomberg.

Vorige maand was 13,5 procent van alle verkochte auto's in de EU een volledig elektrische auto. In juli 2023 was dat nog 14,6 procent.

Chinese EV's

De import van Chinese elektrische auto’s, van bedrijven als BYD en SAIC Motor, daalde fors doordat de Chinese merken last hebben van de extra importheffingen van de EU.

Lees meer over elektrische auto’s en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.