Pas op met je e-bike-batterij: campagne roept op tot veilig gebruik van fietsaccu

©Bosch

Grote campagne roept op tot veilig gebruik van de batterij in je e-bike
22 augustus om 23:16
Laatste update: 23 augustus om 00:23

In het Verenigd Koninkrijk is een grote campagne gelanceerd over het veilig gebruik van e-bikes. Het gaat dan niet zozeer over het gebruik op de weg, maar juist over de brandveiligheid van elektrische fietsen en het belang van een e-bike kopen bij een betrouwbare leverancier.

Defecte batterijen in e-bikes zorgen regelmatig voor huisbranden. Dat is niet alleen het geval in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland komt het voor dat een e-bike-accu ontsteekt. Deze week nog in Ede, toen een jongeman nietsvermoedend op het fietspad reed en merkte dat zijn accu in brand stond. Twee weken geleden vloog een garagebox in de fik in De Wijk door een defecte fietsaccu: de rook kwam door de kieren van de garagedeur. 

Lithium-ion-accu

Lithium-ion-accu’s werken goed, maar branden ook goed. De accu’s bestaan uit ronde cellen die in verbinding staan en elke cel heeft een negatieve elektrode (anode) en een positieve elektrode (kathode) waartussen een elektrolyt als geleider dient en een separator om de anode en de kathode te scheiden. Dit zit in principe allemaal perfect in elkaar, maar een cel kan barsten na een val. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan. Daarnaast zijn er ook batterijen waarmee gemorreld is of die slecht van kwaliteit zijn, waardoor problemen eerder de kop opsteken.

Reden voor de Britten om met 'E-Bike Positive' te komen, een campagne om mensen bewust te maken van die potentiële gevaren van de fietsaccu, schrijft de BBC. De Electric Bike Alliance is bang dat gevaarlijke opladers en conversiekits zorgen dat mensen minder vertrouwen hebben in e-bikes en wil daarom juist betrouwbare lithium-ion-batterijen aanraden die afkomstig zijn van betrouwbare fietsverkopers.

Grote zorgen over brandgevaar

Een kwart van de Britten maakt zich zorgen over het opladen van een fietsaccu dichtbij huis en haard. Ook een kwart zegt zelfs geen e-bike te willen kopen, omdat ze horen over batterijbranden.

De Electric Bike Alliance merkt dat mensen elektrische fietsen duur vinden en dan eerder voor een goedkoper alternatief gaan, zoals een conversiekit om van hun normale fiets een e-bike te maken. Maar die gaan met veel risico's gepaard. Het hoopt dat de campagne mensen inspireert om juist wel voor een veilige e-bike te kiezen en er misschien iets meer geld aan uit te geven voor een betere kwaliteit. 

"We weten dat veel branden ontstaan met 'aftermarket' fietsen of batterijen, en soms tweedehands-accu's of omgebouwde fietsen, die vaker problemen hebben," aldus een woordvoerder van Cycling UK, dat meedoet met de campagne.

Voorkom dat je e-bike-batterij in brand vliegt

Ook de Nederlandse Fietsersbond is zich bewust van de problemen die de e-bike-accu’s kunnen veroorzaken. Het heeft een pagina over hoe je een accubrand voorkomt. Tip nummer 1? Laat de fietsaccu niet vallen. Je ziet het misschien niet door het zwarte omhulsel, maar het is het kwetsbaarste onderdeel van je tweewieler.

Ook is het af te raden je fiets in de volle zon te parkeren, dus zoek voor je e-bike lekker de schaduw op. Bewaar de accu bovendien altijd op kamertemperatuur en voorkom grote temperatuurschommelingen.

En koop je een tweedehands e-bike, dan kan het om extra veilig te blijven lonen om wel een nieuwe accu te kopen: je weet immers niet wat er in zijn vorige leven mee is gebeurd.

Lees meer over e-bikes en mis niets met onze Bright-app.