NASA beslist zaterdag wanneer de gestrande astronauten terug naar de aarde kunnen

©NASA

NASA beslist zaterdag wanneer de gestrande astronauten terug naar de aarde kunnen
23 augustus om 11:58

De soap over de twee gestrande astronauten op het ISS duurt voort, maar komende zaterdag beslist NASA of hun verblijf in de ruimte lang of nog héél erg lang gaat duren. Dan valt de beslissing of de geplaagde Boeing Starliner geschikt is om het stel in september terug naar de aarde te brengen.

Astronauten Butch Wilmore en Suni Williams verblijven al bijna tachtig dagen op het International Space Station, wat verschrikkelijk lang is als je beseft dat hun missie eigenlijk maar zeven dagen zou duren. Ze kwamen naar het ISS met de Boeing Starliner, maar het ruimtevaartuig kreeg tijdens het docken storingen in meerdere stuwraketten. Nadat de astronauten veilig binnen het ruimtestation waren, ontdekte NASA ook nog vier heliumlekken in het vaartuig.

De reden dat Wilmore en Williams zo lang moeten wachten op een rit terug naar huis, zijn nieuwe onderzoeken die naar de Starliner gedaan moesten worden. Zowel Boeing als NASA weten nog steeds niet wat de storing in de stuwraketten veroorzaakte. Het maakt de vergadering komende zaterdag een stuk spannender en Amerikaanse media noemen het nu al een van de belangrijkste veiligheidsbeslissingen die NASA de afgelopen jaren heeft gemaakt.

De zogenaamde Flight Readiness Review (FRR) bepaalt of Wilmore en Williams terug mogen keren in de Starliner. Ze zouden dan al in de loop van september terug op aarde kunnen zijn, maar het is dus een flinke gok die NASA neemt. De stuwraketten die eerder uitvielen, zijn essentieel bij het terugkeren in de dampkring en het kan dodelijke gevolgen hebben als ze slecht werken.

Alles of niks… of toch SpaceX?

De beslissing zaterdag moet dan ook unaniem zijn en als NASA besluit om de Starliner van tafel te vegen, dreigt Boeing een miljardeninvestering te verliezen. Ook meerdere toekomstige ruimtevluchten in opdracht van NASA staan dan op de tocht.

Ondertussen lacht Elon Musk met het concurrerende SpaceX in zijn vuistje. Hun Dragon ruimteschip is Plan B en heeft al veel meer succesvolle ruimtereizen op zijn naam staan. Voor de twee astronauten is het alsnog een bittere pil, want ze kunnen dan op zijn vroegst pas februari 2025 mee naar huis met de Dragon. Ze zouden dan mee moeten reizen in het vrachtruim, of NASA en SpaceX moeten twee andere astronauten thuislaten zodat er stoelen vrij komen.

Blijf op de hoogte met onze Bright-app of schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.