China overweegt 'katapult' op de maan om grondstoffen naar de aarde te brengen

© NASA

China overweegt 'katapult' op de maan om helium-3 te winnen
24 augustus om 19:00

China kijkt naar de toekomst en heeft een ambitieus plan voor het terugsturen van grondstoffen vanaf de maan naar de aarde. Wetenschappers van het Shanghai Institute of Satellite Engineering (SAST) hebben een voorstel gedaan voor een magnetisch lanceersysteem op het maanoppervlak.

Het concept van een maankatapult is niet nieuw. Science fiction schrijver Robert A. Heinlein beschreef al in 1966 een soortgelijk systeem in zijn boek "The Moon is a Harsh Mistress". Nu lijkt de technologie eindelijk in te lopen op de verbeelding.

Het idee lijkt op een hightech versie van kogelslingeren. Een roterende arm van 50 meter lang zou ladingen kunnen wegschieten richting onze planeet. Dankzij de lage zwaartekracht en het ontbreken van een atmosfeer op de maan, zou dit systeem efficiënter werken dan op aarde. Dat bericht de Engelstalige Chinese krant South China Morning Post

Brandstof voor kernfusie

De Chinezen zien vooral mogelijkheden voor het transporteren van helium-3, een zeldzaam element dat op aarde nauwelijks voorkomt. Dit zou in de toekomst kunnen dienen als brandstof voor kernfusiereactoren. Hoewel commerciële kernfusie wellicht nog decennialang op zich zal laten wachten, kan helium-3 ook gebruikt worden voor andere toepassingen, zoals in wetenschappelijke experimenten en voor medische beeldvorming.

Het project maakt deel uit van China's plannen voor een permanente maanbasis, die ze mogelijk samen met Rusland willen bouwen. De lanceerinstallatie zou rond 2045 operationeel kunnen zijn, maar er zijn nog veel uitdagingen. Zo moet er eerst een manier gevonden worden om helium-3 uit maanstof te halen.

Hoewel het een duur project zou worden (de geschatte prijs ligt omgerekend rond de 16 miljard euro) denken de onderzoekers dat het zich snel kan terugverdienen. De jaarlijkse opbrengst van het gewonnen helium-3 zou in de miljarden kunnen lopen.

Blijf op de hoogte met onze Bright-app of schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.