© Unsplash

Nieuwe Russische drone tart elektronische oorlogsvoering met glasvezelkabels

Nieuwe Russische drone tart elektronische oorlogsvoering met behulp van glasvezelkabels

25 augustus om 21:00

Rusland heeft een nieuwe drone ontwikkeld die immuun is voor elektronische storingssignalen. Deze drone maakt daarvoor gebruik van een opvallend simpele techniek: het voertuig wordt aangestuurd door glasvezelkabels in plaats van radiogolven.

Het Oekraïense leger heeft de voorbije tweeënhalf jaar meerdere successen geboekt op het slagveld. De voorbije weken is het zelfs de Russische regio Koersk binnengevallen. Dat was mogelijk, mede dankzij de effectieve verstoring van Russische communicatie- en besturingssystemen. De nieuwe glasvezeldrone van Rusland zou deze tactiek nu kunnen ondermijnen.

De drone is ontwikkeld door het Ushkuynik wetenschaps- en productiecentrum in de Russische stad Novgorod. Door het gebruik van glasvezelkabels kan het toestel nauwkeurig bestuurd worden, zelfs in gebieden waar radiocommunicatie wordt verstoord. Dit is vergelijkbaar met de techniek die gebruikt wordt bij draadgeleide raketten. Over de drone werd voor het eerst bericht op het militaire Telegram-kanaal Siberian Army. 

Ook al beschikbaar op de commerciële markt

Ook Oekraïne zou werken aan gelijkaardige technologie, bericht Forbes. Daarnaast zou het Duitse bedrijf HIGHCAT deze maand een glasvezeldrone demonstreren in Oekraïne. Er is verder al een Singaporees bedrijf dat soortgelijke glasvezelbesturingssystemen voor drones op de commerciële markt aanbiedt. Het bedrijf, Skywalker Technology, verkoopt ook verschillende typen drones met militaire toepassingen.

Er zijn echter ook nadelen aan deze technologie. De reikwijdte van de drone wordt beperkt door de lengte van de kabel. Bovendien kan de kabel beschadigd raken of in de war raken. Ten slotte moet de bestuurder relatief dicht bij het doelwit zijn, wat iets meer risico inhoudt dan wanneer die drones kan besturen vanuit zijn luie stoel. 

Mis niets met ons WhatsApp-kanaal en onze nieuwsbrief.