©Unsplash

CEO van Telegram gearresteerd door Franse politie

De CEO van Telegram is gearresteerd door de Franse politie

25 augustus om 08:30

Telegram-CEO Pavel Durov is in Frankrijk opgepakt. De miljardair kwam net uit zijn privéjet en werd toen gearresteerd door de Franse politie. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met criminele activiteiten op Telegram.

De Franse politie meent dat er onvoldoende wordt gemodereerd op de berichten-app waardoor criminele activiteiten er ongezien kunnen plaatsvinden. De 39-jarige Durov was net van Azerbeidzjan naar Parijs aan het reizen toen hij werd opgevangen door de politie. Vandaag komt hij voor de rechter, schrijft Reuters

Pavel Durov gearresteerd

Durov woont niet in Parijs: zijn huis staat in Dubai, waarvanuit Telegram opereert. Wel heeft de ondernemer zowel het burgerschap van Frankrijk als van de Verenigde Arabische Emiraten. De Russische ambassade in Frankrijk zegt onmiddellijk stappen te ondernemen om de situatie op te helderen. 

Eerder deze week schreven we al dat Amsterdamse ambtenaren geen Telegram meer mogen gebruiken op hun werktelefoon. De berichtendienst verbiedt het ze om dezelfde reden als de Fransen hebben voor het oppakken van Durov, plus angst om spionage. Wapenhandel, drugshandel en het verspreiden van haatporno zouden bewezen plaatsvinden op Telegram.

Telegram

Telegram vindt zijn oorsprong in Rusland, al heeft Durov dat land enkele jaren geleden al verlaten omdat hij het Kremlin geen toegang wilde geven tot de app. Hij startte het platform samen met zijn broer Nikolai in 2013. Telegram heeft inmiddels 900 miljoen actieve gebruikers en dat, plus het oprichten van een Russisch alternatief voor Facebook genaamd vKontakte, maakt hem 14 miljard dollar waard.

Meer Telegram en mis niets met onze Bright-app.