©EPFL / Lundi13—CC-BY-SA 4.0

Nieuwe chip zet gedachten om in tekst, stuk kleiner dan die van Musk

Nieuwe chip zet gedachten om in tekst, stuk kleiner dan die van Musk

27 augustus om 16:20
Laatste update: 27 augustus om 16:24

Een nieuwe, door Zwitserse wetenschappers ontwikkelde hersenchip blijkt gedachtes zeer nauwkeurig om te kunnen zetten in tekst. Het minuscule apparaatje is ook nog eens veel kleiner dan het hersenimplantaat van Neuralink, het bedrijf van Elon Musk dat werkt aan een implantaat waarmee mensen met hun gedachten computers kunnen besturen.

Het implantaat van Neuralink haalde dit jaar al meermaals het nieuws. Een patiënt die het apparaatje ingebracht kreeg, kon er op een computer een potje schaak mee aansturen. Iets meer dan een maand geleden werd bekend dat een tweede persoon een testversie van het implantaat ingebracht gaat krijgen.

De oppervlakte van de chip van Neuralink die bij patiënten met bijvoorbeeld verlamming kan worden ingebracht, is zo'n 23 bij 8 millimeter. Onderzoekers van het Zwitserse Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) zijn er in geslaagd een veel kleinere, vergelijkbare chip te maken. De zogenoemde Miniaturized Brain-Machine Interface (MiBMI) is slechts 8 vierkante millimeter groot. Wel kan een patiënt er minder mee dan met de chip van Neurlink. 

De MiBMI, die nog niet op mensen is getest, kan 31 verschillende karakters laten verschijnen op een computerscherm wanneer de gebruiker zich inbeeldt deze letters te schrijven. Daarbij zou het apparaatje een nauwkeurigheid hebben van rond de 91 procent. In tegenstelling tot de chip van Neurlink vindt de verwerking van de gedachten in de chip zelf plaats. De microchip van het bedrijf van Musk vereist hiervoor een externe computer. 

Chip verbruikt zeer weinig stroom

Naast dat het nieuwe apparaatje heel erg klein is, verbruikt het ook zeer weinig stroom. De makers ervan willen mensen met een beperking helpen door de ontwikkeling van de chip. "Deze vooruitgang brengt ons dichter bij praktische, implanteerbare oplossingen die de communicatievaardigheden van personen met ernstige motorische beperkingen aanzienlijk kunnen verbeteren", zegt de betrokken onderzoeker Mahsa Shoaran van de EPFL. 

De wetenschappers willen dat de MiBMI uiteindelijk zo'n honderd tekens kan coderen. "We werken samen met andere onderzoeksgroepen om het systeem in verschillende contexten te testen, zoals spraakdecodering en bewegingscontrole", zegt Shoaran. "Ons doel is om een ​​veelzijdige BMI te ontwikkelen die kan worden afgestemd op verschillende neurologische aandoeningen, waardoor patiënten een breder scala aan oplossingen krijgen."

Lees meer nieuws over hersenen en mis niets met onze nieuwsbrief.