©Unsplash

Een YouTube-video blijkt echt genoeg om water uit je telefoonspeaker te krijgen

Een YouTube-video blijkt echt genoeg om water uit je telefoonspeaker te krijgen

27 augustus om 17:04

Heb je water in de speaker van je telefoon, dan kan dat ervoor zorgen dat er minder geluid uit de luidsprekers komt. Het kijken van één eenvoudige YouTube-video blijkt in dat geval een oplossing te zijn, zo blijkt uit onderzoek van een journalist van The Verge.

Journalist David Pierce was erbij toen de telefoon van zijn neefje in een rivier viel. “We vonden op wonderbaarlijke wijze zijn telefoon terug, namen hem mee naar binnen en begonnen hem af te drogen. Een moment later stelde een van zijn vrienden voor om "een van die video's af te spelen die het water eruit krijgen”, zo schrijft hij in zijn artikel over zijn bevindingen.

Het drietal besloot de video Sound To Remove Water From Phone Speaker ( GUARANTEED ), zo’n 45 miljoen keer aangeklikt op YouTube, af te spelen. Al snel bleek de telefoon het weer goed te doen. Sindsdien vroeg Pierce zich af of de video echt geholpen had.

Water spoot uit speakers

Apple wilde niet ingaan op vragen van Pierce. Eric Freeman, een onderzoeker bij audiobedrijf Bose, wilde dat wel. Hij zegt dat de theorie het beste werkt wanneer een speaker de laagste toon die hij kan afspelen, afspeelt op het luidste niveau. Op die manier komt de meeste lucht in beweging. In de YouTube-video worden dat soort geluiden gebruikt, geeft hij aan.

Telefoonreperatiebedrijf iFixit voerde in opdracht van Pierce een aantal tests met verschillende telefoons uit, die allen de video in kwestie afspeelden. In elk van de gevallen bleek het te werken: gedurende korte tijd spoten de telefoons waterdruppeltjes uit de speakers.

Hoewel het YouTube-filmpje dus blijkt te werken voor je speakers, zorgen ze er niet voor dat water uit de oplaadpoort of koptelefoonaansluiting komt. Daarom is het altijd slim om je telefoon in een bak rijst te leggen, mocht hij bijvoorbeeld per ongeluk in de wc zijn gevallen.

Lees meer nieuws over smartphones en mis niets met onze nieuwsbrief.