©IIT

Verdwaald in de bergen? Vliegende robot-hulpverlener komt je helpen

Verdwaald in de bergen? Deze vliegende robot-hulpverlener schiet te hulp

29 augustus om 01:28

Stel je voor: je bent aan het fietsen in een afgelegen gebied en valt hard, waarbij je je been breekt. Je hebt de nooddiensten kunnen bellen, maar hulp lijkt ver weg. Tot er plotseling een kleine vliegende mensachtige robot verschijnt, klaar om je te helpen. Dat is geen toekomstmuziek als het aan Italiaanse techneuten ligt.

Een team van ingenieurs bij het Italiaanse Instituut voor Technologie werkt aan een bijzonder project: de iRonCub 3. Deze mensachtige robot is uitgerust met een jetpack en kan in de toekomst mogelijk ingezet worden bij reddingsoperaties op moeilijk bereikbare plekken.

De iRonCub3 is gebaseerd op de iCub, een bestaande robot die gebruikt wordt voor AI-onderzoek. Maar in plaats van handen heeft deze nieuwe versie kleine straalmotoren. Twee ervan zitten in de 'handen', en nog eens twee in de rugzak. Samen kunnen deze motoren een stuwkracht leveren die gelijk staat aan zo'n 1.000 newton, genoeg om de robot te doen vliegen.

800 graden Celsius

Om al die krachten aan te kunnen, hebben de onderzoekers de robot voorzien van een titanium ruggengraat. Ook zijn er hittebestendige panelen aangebracht. De uitlaten kunnen volgens de wetenschappers namelijk temperaturen bereiken van wel 800 graden Celsius.

Nog niet gevlogen

Hoewel de iRonCub3 er indrukwekkend uitziet, heeft hij nog niet daadwerkelijk gevlogen. Wel zijn er al tests uitgevoerd in een windtunnel. De onderzoekers zijn optimistisch en verwachten dat de robot binnenkort zijn eerste zweefvlucht zal maken.

Het uiteindelijke doel is een robot die niet alleen kan vliegen, maar ook kan landen en lopen. Daarnaast zou hij ook deuren moeten kunnen openen, trappen beklimmen en over obstakels heen stappen. 

Volg meer over robotica, en blijf op de hoogte met de Bright-app.