Fors minder elektrische auto's verkocht in EU, ondanks aanhoudende groei in Nederland

©Freepik

Fors minder elektrische auto's verkocht in EU, ondanks groei in Nederland
29 augustus om 18:17
Laatste update: 29 augustus om 18:17

In Europa zijn in juli fors minder elektrische aut's verkocht dan een jaar geleden. De inflatie helpt niet mee, en ook het wegvallen van subsidies in veel EU-landen is een extra horde.

De verkoopdaling blijkt uit de nieuwste cijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. In juli werden in de hele EU 102.705 nieuwe elektrische auto's geregistreerd. Dat is bijna 11 procent minder dan een jaar geleden, en goed voor 12,1 procent van het totale aantal auto's dat in juli in de EU werd geregistreerd. In juli vorig jaar was 13,5 procent van de nieuw geregistreerde auto's nog elektrisch.

Aan ons heeft het niet in ieder geval niet gelegen: in Nederland werden nog 8,9 procent meer elektrische auto's geregistreerd dan een jaar geleden, in België zelfs 44,2 procent meer. Vooral in Duitsland hebben de verkopen een van EV's een tik gehad: bij onze oosterburen werden 36,8 procent minder elektrische auto's geregistreerd dan een jaar geleden.

De Duitse daling is mede het gevolg van het schrappen van de EV-subsidies, eind vorig jaar. Duitsers kregen jarenlang subsidie bij de aankoop van een nieuwe elektrische auto. Zo'n regeling hebben wij in Nederland ook, maar die verdwijnt per 1 januari 2025 omdat het nieuwe kabinet wil bezuinigen. Ook zijn er in Nederland zorgen over de aanstaande wegenbelasting voor elektrische auto's, die tot nu toe op 0 procent stond. Mogelijk is de Duitse situatie ons voorland, en zakt de verkoop van elektrische auto's hier volgend jaar ook in.

Hybride juist meer in trek

In veel Europese landen is de hybride auto juist in trek. In juli werden maar liefst 25,7 procent meer hybride auto's geregistreerd dan een jaar eerder. Het gaat dan vooral om hybrides die je niet hoeft in te pluggen: in veel Europese landen blijft het aantal laadpalen helaas nog steeds ver achter. Slechts 6,8 procent van het totaal aantal geregistreerde auto's was inbegrepen juli dan ook een plug-in hybride, waar dat een jaar geleden nog 7,9 procent was.

Door de forse groei van hybride auto's, zijn die goed voor 32 procent van het totale aantal geregistreerde auto's in juli. Dat is praktisch evenveel als het aantal benzine-auto's, met 33,4 procent. Opvallend genoeg wisten afgelopen maand zelfs diesels nog te winnen van elektrische auto's, met een verkoopaandeel van 12,6 procent, tegenover die 12,1 procent elektrische auto's. Vergeleken met vorig jaar zijn de verkopen van benzine- en dieselauto's echter wel gedaald, met respectievelijk 7 en 10 procent.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.