Deze elektrische auto kan na 10 minuten laden al 350 kilometer rijden

©Zeekr

Met deze EV kun je 350 kilometer rijden na 10 minuten laden
31 augustus om 10:12
Laatste update: 31 augustus om 10:20

Het Chinese automerk Zeekr, een zustermerk van Volvo en Polestar, heeft zijn nieuwe elektrische SUV 7X volledig onthuld. En wat blijkt: deze EV laadt vliegensvlug op.

De nieuwe elektrische SUV van Zeekr werd de afgelopen maanden stukje bij beetje uit de doeken gedaan, maar de volledige onthulling van de Zeekr 7X kwam vrijdag op de Chengdu Motor Show. Er is allerlei nieuwe informatie bekendgemaakt, waaronder de afmetingen van 4,83 meter lang, 1,93 meter breed en 1,66 meter hoog, maar ook de 616 liter aan bagageruimte. Het indrukwekkende detail is de laadsnelheid van de EV.

De Zeekr 7X komt met een LFP-accu van 75 kWh. Er komt ook een NMC-variant van 100 kWh, maar die is lang niet zo interessant als zijn kleine broertje. Die levert namelijk een rijbereik van 605 kilometer (CLTC), maar kijk je naar het WLTP-bereik dan kom je niet verder dan ongeveer 500 kilometer. Het meest indrukwekkende is de snelle laadtijd, waar LFP-accu’s om bekend staan. Je laadt de accu in tien minuten van tien naar tachtig procent, wat neerkomt op een actieradius van zo'n 350 kilometer.

Eerst in China, daarna de rest van de wereld

Zeekr was bij zijn debuut op de Nederlandse markt het dertiende Chinese automerk dat in ons land actief werd. De auto’s worden ontworpen in Zweden en staan op het SEA-platform, dat lijkt op de basis van de Volvo EX30 en Polestar 4. De SEA3-basis deelt de Zeekr 7X met de eerder deze week aangekondigde Smart #5

De Zeekr 7X wordt eerst uitgebracht in China, waar hij volgende maand beschikbaar komt. Binnen een jaar moet de 7X volgens Zeekr in de rest van de wereld verkrijgbaar zijn, dus dan zal Europa ongetwijfeld ook kennismaken met de supersnelle laadtijden van de Chinese EV.

Lees meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.