©KNAAP

Tweede Kamer-meerderheid wil leeftijdsgrens op fatbikes

Meerderheid Tweede Kamer wil een leeftijdsgrens op fatbikes

31 augustus om 15:45
Laatste update: 31 augustus om 16:02

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een leeftijdsgrens voor het fietsen op fatbikes. Het dikkere, kleinere type e-bike zou nu ook wat betreft PVV een minimumleeftijd moeten krijgen. 

PVV-kamerlid Heutink zegt dit op X. Opvallend, want eerder leek het PVV voldoende om slechts beter te handhaven op bijvoorbeeld opgevoerde fatbikes. Ook de BBB post over fatbikes en hoopt dat Minister van Verkeer Madlener haast zet achter de leeftijdsgrens van 16 jaar en de helmplicht.

Die leeftijdsgrens is niet vaststaand: hoewel de politiek het eens is over een minimumleeftijd is er geen overeenstemming over wat die dan moet zijn. GroenLinks-PvdA wil 12 jaar, de politie wil 16 jaar. De aanleiding voor een leeftijdsgrens: er zijn in meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes kinderen van tussen de 10 en 14 jaar betrokken. Een kwart van de slachtoffers houdt er hersenletsel aan over.

Minimumleeftijd op fatbikes

Toch is Madlener niet overtuigd. Hij wil geen helmplicht en denkt dat een minimumleeftijd zorgt dat scholieren niet meer op een elektrische fiets naar school kunnen. Daar heeft hij een punt: (hoe) wordt het verschil tussen een gewone e-bike en een fatbike gemaakt? Alle partijen zijn nu druk bezig plannen te maken over een antwoord op de vraag hoe de ernstige ongelukken met fatbikes beperkt kunnen worden. Madlener zou geen maatregelen uitsluiten, ondanks dat het juridisch complexe materie is, schrijft de NOS.

Over twee weken wordt er mogelijk meer duidelijk, want dan staat er voor de Tweede Kamer een debat over verkeersveiligheid op het programma. 

Lees meer over fatbikes.