Waarom Temu nog niet verboden is in Nederland

©Unsplash

Waarom een site als Temu momenteel mag in Nederland
1 september 2024 om 22:35
Update: 1 september 2024 om 22:44

Chinese online winkels als Temu, Shein en AliExpress: bijna iedereen heeft er wel eens iets gekocht. Bijna iedereen heeft er horrorverhalen over veiligheid van gehoord. Waarom is Temu nog niet verboden in Nederland?

Op Temu kun je heel goedkoop ongeveer alles kopen wat je wil. Een discolamphelm voor op de scooter, een minuscule tamboerijn: bedenk een vreemde combinatie van twee dingen en de kans is groot dat je het vindt bij deze Chinese online shop. De winkel heeft groot succes en dat is mede omdat het zijn prijzen extreem laag houdt. Ook komt het met beloningen voor wie de app regelmatig bezoekt en zelfs als je er alleen maar hebt gekeken, dan kun je op een bombardement aan mails rekenen om je maar zover te krijgen iets te kopen. 

Temu legt geld bij 

Wired heeft het ooit uitgezocht: Temu zou op verkopen 40 procent toeleggen, om maar nieuwe kopers binnen te halen en vervolgens de prijzen te verhogen. Dat hebben we eerder gezien bij Shein, maar ook Primark zou erom bekend staan.

Temu is een Chinees bedrijf en daarvan wordt gevreesd dat het informatie doorsluist aan bijvoorbeeld de overheid in China. Wat het verder precies met je gegevens doet, dat is een zwarte doos. Het vraagt in ieder geval veel van je privacy en de app verschaft zichzelf zelfs rechten om je telefoon te mogen ontgrendelen en berichten mee te lezen. De Europese regels zouden niet worden gehonoreerd door Temu. 

Onveilig speelgoed

Hoe blij veel mensen ook zijn met de stroom aan pakketjes en handige producten: er zijn problemen op te merken. Ook qua veiligheid van de producten zelf, blijkt uit een onderzoek van de Europese speelgoedbranche Tie. Achttien van de negentien gekochte speelgoedartikelen blijken een veiligheidsrisico voor kinderen. Nu heeft Temu die producten verwijdert, maar het lijkt het topje van de ijsberg. En zo kun je prijzen ook weer laag houden: materiaal gebruiken dat veel goedkoper is. 

In een artikel van FD wordt geduid waarom iets als Temu mag in Nederland, terwijl winkels in het stadscentrum veel sneller dicht moeten als het de regels overtreedt. Dat is te wijten aan de handhaving: is het de Digital Services Act van de EU waar naar gekeken moet worden, of de regels van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, die ook als verantwoordelijkheid heeft om etiketten te controleren op EU-regels? De douane is op zijn beurt weer verantwoordelijk voor wat er wordt ingevoerd, maar het zijn ook enorme hoeveelheden die het moet verwerken. Kortom, het ligt ingewikkeld en er zijn veel schijven die samen moeten werken om goed te kunnen controleren of de regels worden gevolgd. Tegelijkertijd moeten die regels dan wel helder zijn.

EU-regels

De EU heeft Temu en Shein wel vragen gesteld over wat deze bedrijven doen om zich aan de DSA te houden, maar een formeel onderzoek zoals het doet naar AliExpress is er tot op heden niet. Dit kan in de toekomst veranderen, mede naar aanleiding van de antwoorden van beide winkels. Het is afwachten. Overigens zeggen zij dat ze zich aan alle regels houden en medewerking verlenen. Misschien is het uiteindelijk dus geen kwestie van ‘nog niet’ verboden in Nederland. Als Temu tenminste kan bewijzen zich echt aan alle wetgeving te houden.

Lees meer over winkelen.