Mokerslag voor WeTransfer: driekwart personeel raakt baan kwijt na de overname

©Wetransfer

Nieuwe eigenaar van WeTransfer ontslaat driekwart (!) van de medewerkers
6 september om 20:14
Laatste update: 6 september om 20:16

De nieuwe eigenaar van de populaire Nederlandse bestandendienst WeTransfer gooit na ruim een maand al flink de bezem door het personeelsbestand. Tot driekwart van de banen, wat neerkomt op ongeveer 260 mensen, verdwijnt bij het Amsterdamse bedrijf.

Volgens het FD, dat een anonieme bron heeft bij WeTransfer, zijn de werknemers vanochtend ingelicht over de ontslagronde. Er is onder het personeel vol ongeloof gereageerd op de beslissing van het Italiaanse internetbedrijf Bending Spoons, dat sinds 31 juli eigenaar is van WeTransfer.

Bending Spoons staat erom bekend het mes te zetten in de bedrijven die het overneemt. Zo werden bij Evernote en Meetup, een platform voor sociale activiteiten, eerder ook tientallen medewerkers ontslagen na een overname door het Italiaanse bedrijf.

'Pijnlijk maar nodig'

Volgens Bending Spoons-ceo Luca Ferrari zijn de ontslagen nodig voor 'succes op langere termijn'. Maar de bron van het FD zegt dat de topman zich sinds de overname niet meer heeft laten zien. Het slechte bericht van vrijdag zou het eerste zijn wat het personeel van Ferrari heeft gehoord. Op die kritiek wil hij niet in de krant reageren, maar hij noemt de ingreep wel 'pijnlijk', maar nodig.

Een achteraf te hoge overnamesom zou volgens hem niet de reden zijn van de grote ontslagronde, maar het bedrag voor de acquisitie is nooit bekendgemaakt.

Nieuwe tarieven voor WeTransfer?

WeTransfer zag vorig jaar de nettowinst met zestig procent teruglopen naar 10,8 miljoen euro en de omzetgroei stilvallen op 131 miljoen euro. Een jaar eerder leek het toen nog Nederlandse bedrijf, met zo’n 350 banen voornamelijk in Amsterdam, onderweg naar de beurs. De beursgang ging toch niet door, volgens WeTransfer vanwege onstabiele marktomstandigheden.

Het lijkt er ook op dat Bending Spoons nieuwe prijzen, andere toepassingen en nieuwe verdienmodellen gaat hanteren. Momenteel kost het Pro-abonnement van WeTransfer 10 euro per maand, waarvoor je 1 TB opslagruimte in de cloud krijgt en bestanden tot 200 GB kan versturen en ontvangen. Bij het Premium-abonnement van 19 euro per maand kun je onbeperkt bestanden opslaan en versturen. Ruim de helft van de omzet kwam vorig jaar uit betaalde diensten, de rest uit reclame.

Lees meer over WeTransfer en volg het technieuws met ons WhatsApp-kanaal.