Met dit besluit over voetbal wekt Ziggo de woede van oudere kijkers

©Ziggo

Ziggo wekt de woede van ouderen met voetbal-streaming
6 september om 21:08

Ziggo zendt sommige Europese voetbalwedstrijden van Nederlandse clubs voortaan alleen streaming uit via de Ziggo Go-app. Daar zijn oudere kijkers bepaald niet blij mee. Een ouderenbond dringt er nu bij de mediatoezichthouder op aan om in te grijpen, maar of dat gaat lukken?

De belangenvereniging voor senioren ANBO-PCOB heeft het Commissariaat voor de Media vandaag gevraagd om een stokje te steken voor de beslissing van VodafoneZiggo. De kabelboer heeft de uitzendrechten om het Europees voetbal exclusief uit te zenden en doet dat bij sommige wedstrijden van Nederlandse clubs vanaf dit seizoen alleen nog via de eigen Ziggo GO-app.

Dat kan in combinatie met een gratis Ziggo Sport-account nog altijd kosteloos, ook voor niet-Ziggo-klanten. Maar wie gewoon op de televisie naar bepaalde duels in de Champions League, Europa League of Conference League wil kijken, moet de beelden vanaf een ander apparaat streamen naar de televisie, bijvoorbeeld met een telefoon en een Chromecast.

Onacceptabel, vindt de ANBO-PCOB, dat vreest dat sommige ouderen die niet digitaal vaardig zijn buiten de boot vallen. "Ze hebben nog een ouder model televisie, ze hebben geen smartphone om te streamen, hebben de goede apparatuur er niet voor of weten niet hoe dit moet. Mensen die via de app willen kijken moeten over geschikte apparatuur en digitale vaardigheden beschikken om een en ander geïnstalleerd te krijgen." De ouderenbond wil dat alle Europese duels van Nederlandse clubs weer gewoon via lineaire zenders worden uitgezonden. 

Mag Ziggo dit zo doen?

De Europese wedstrijden van nationale clubs vallen in Nederland onder evenementen die zijn opgenomen in de Mediawet. Die wet schrijft voor dat bepaalde evenementen via een open kanaal moeten worden uitgezonden. Er is pas sprake van een open kanaal als deze in meer dan driekwart van de huishoudens zonder extra kosten kan worden bekeken.

Ziggo Sport heeft een open sportkanaal voor abonnees, maar die zijn goed voor zo'n 45 procent van de huishoudens. Door de app in combinatie met een gratis abonnement voor iedereen beschikbaar te stellen, is Ziggo ervan overtuigd binnen de Mediawet te handelen. De belangenvereniging zegt echter dat ouderen mogelijk op kosten worden gejaagd omdat hun apparaten te oud kunnen zijn om de Ziggo GO-app te draaien.

Kansloos verzet?

Het is bijna een noodkreet van de senioren, maar het lijkt erop dat het verzoek van de belangenvereniging toch gaat stranden. VodafoneZiggo heeft het online aanbieden van voetbalwedstrijden met Ziggo GO als 'open kanaal' al eens voorgelegd aan het Commissariaat voor de Media. Andere aanbieders hebben soortgelijke diensten getoetst bij de waakhond.

Daarnaast houdt VodafoneZiggo in de fysieke winkels inloopspreekuren om mensen te adviseren en informatie te geven over de nieuwe manier van Europees voetbal kijken. Het maakt niet uit of men klant is, of bij een andere provider zit. Ook kan er de komende maanden in veel voetbalkantines samen naar de Europese wedstrijden worden gekeken.

Lees meer nieuws over Ziggo en mis niets met ons populaire WhatsApp-kanaal