©Unsplash

Telegram heeft moderatiebeleid toch niet aangepast: 'Privéchats nog steeds privé'

Telegram heeft moderatiebeleid toch niet aangepast: 'Privéchats nog steeds privé'

7 september om 22:00

Telegram heeft zijn moderatiebeleid toch niet aangepast. Daar leek het even op, onder meer omdat de chatdienst de zin 'Alle Telegram-chats en groepschats zijn privé tussen hun deelnemers' uit de FAQ had gehaald.

Het is sinds deze week mogelijk om content in een privéchat in Telegram te rapporteren. Security.NL schrijft dat er een antwoord in de FAQ is aangepast. Op de vraag 'Er is illegale content op Telegram. Hoe krijg ik het offline?' stond eerst het antwoord: 'Alle Telegram-chats en -groepen zijn privé voor deelnemers. We verwerken geen verzoeken met betrekking hiertoe'. Nu staat er: 'Alle Telegram-apps hebben een 'Report' knop waarmee je in een paar klikken illegale content bij onze moderators kunt melden'.

De security-nieuwssite sprak met Telegram woordvoerder Remi Vaughn. Volgens hem is er niks veranderd aan het moderatiebeleid. "De aanpassing van de FAQ is alleen een aanpassing van de bewoording, geen beleidsaanpassing", zo zegt hij. "Privéchats zijn nog steeds privé."

Telegram-baas werd recent opgepakt

Pavel Durov, ceo van Telegram, werd recent in Frankrijk opgepakt. Dat gebeurde omdat de politie vindt dat er op Telegram te weinig wordt gemodereerd. Daardoor zouden criminelen er kunnen doen wat ze willen. Inmiddels is Durov op borgtocht vrij.

De ceo liet vrijdag voor het eerst van zich horen sinds zijn arrestatie. Hij zei dat de Franse autoriteiten hem arresteerden, omdat ze naar eigen zeggen geen reactie van Telegram konden krijgen. Durov is het daar niet mee eens. Hij wees onder meer op het feit dat Telegram een officiële vertegenwoordiger heeft in de EU, net als een openbaar emailadres. 

Daarnaast liet de Telegram-baas doorschemeren dat hij met zijn app uit de EU kan vertekken als het autoriteiten niet zint wat de app doet. De balans vinden tussen privacy en veiligheid noemde hij lastig. "Soms kunnen we het niet eens worden met de regelgever van een land over de juiste balans tussen privacy en veiligheid. In die gevallen zijn we bereid om dat land te verlaten. We hebben dat al vaak gedaan."

Lees meer over Telegram en blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.