Telegram bereid om uit EU te vertrekken

©Unsplash

Telegram bereid om uit EU te vertrekken
6 september om 15:33
Laatste update: 6 september om 15:36

Voor het eerst sinds zijn arrestatie, heeft Pavel Durov, ceo van Telegram, van zich laten horen. In een statement laat Durov onder andere doorschemeren uit de EU te kunnen vertrekken.

Durov werd eind augustus gearresteerd in Frankrijk. Volgens de politie wordt er op de berichten-app onvoldoende gemodereerd, waardoor criminelen vrij spel hebben. Op zijn Telegram-kanaal schrijft Durov nu dat de Franse autoriteiten voor een arrestatie hebben gekozen, omdat ze naar eigen zeggen geen reactie van Telegram konden krijgen.

Volgens Durov heeft Telegram een officiële vertegenwoordiger in de EU, met een openbaar e-mailadres. Ook is de ceo het er niet mee eens dat hij persoonlijk verantwoordelijk wordt gesteld: "Het is een misplaatste aanpak om wetten uit het pre-smartphonetijdperk te gebruiken om een ceo aan te klagen voor misdaden die door derden zijn gepleegd op het platform dat hij beheert."

Bereid markten te verlaten.

Durov schrijft dat het moeilijk is om de juiste balans te vinden tussen privacy en veiligheid, zeker in combinatie met lokale wetten en EU-wetten. "Soms kunnen we het niet eens worden met de regelgever van een land over de juiste balans tussen privacy en veiligheid. In die gevallen zijn we bereid om dat land te verlaten. We hebben dat al vaak gedaan."

Als voorbeeld noemt Durov hoe Telegram eerder vertrok uit Rusland en Iran. "We zijn bereid om markten te verlaten die niet compatibel zijn met onze principes." Voor Telegram is privacy een belangrijk standpunt, terwijl in de EU strenge regels voor moderatie gelden.

Nieuwe functie

Toch wordt Telegram stilletjes aangepast. Vanaf nu is het in de app mogelijk voor gebruikers om illegale content te melden, waarna iemand er naar gaat kijken. In de FAQ van Telegram is ondertussen de tekst "Alle Telegram-chats en groepschats zijn privé tussen hun deelnemers." verwijderd.

Lees meer over Telegram, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.