©OpenAI

ChatGPT geeft je met deze update nog betere antwoorden

Met deze nieuwe functie zet ChatGPT de volgende grote stap

12 september om 19:54
Laatste update: 12 september om 22:20

OpenAI heeft zijn nieuwe AI-model genaamd o1 aangekondigd: de eerste van een reeks modellen die kunnen 'redeneren'. Dat moet betere antwoorden op complexere vragen opleveren. Ook hebben de nieuwe modellen volgens OpenAI minder last van hallucinaties.

OpenAI heeft zijn nieuwe AI-modellen o1 en o1-mini gelanceerd. Daarmee zet het bedrijf weer een belangrijke stap naar zijn doel van een mensachtige kunstmatige intelligentie, al is het daar nog lang niet. Het nieuwe model, dat nog een previewversie is, moet beter presteren bij complexere taken. Zo is het model beter in programmeren en wiskunde, en is het beter in het oplossen van problemen die meerdere stappen vereisen. Daarbij kan o1 ook zijn eigen redenering uitleggen.

OpenAI geeft hoog op over de prestaties van het nieuwe model. Zo wist 01 in een kwalificatie-examen voor de Internationale Wiskunde Olympiade maar liefst 83 procent van de problemen correct op te lossen, terwijl voorganger GPT-4o niet verder dan 13 procent kwam. Ook haalde o1 een hogere score in online programmeerwedstrijden.

Minder hallucinaties

De naam o1 geeft volgens OpenAI aan dat 'de teller terug naar 1 gezet is'. Het trainen van het model is fundamenteel anders dan de voorgangers gegaan, maar OpenAI-topman Jerry Tworek geeft tegen The Verge weinig details. Hij zegt dat het trainen is gedaan met 'een compleet nieuw optimalisatie-algoritme en een nieuwe trainingsdataset die speciaal daarvoor is ontworpen'.

Volgens Tworek heeft dit nieuwe model minder last van hallucinaties, waarbij het foutieve informatie uit zijn duim zuigt. Dat is een groot probleem van de huidige AI-taalmodellen. "We hebben gemerkt dat dit model minder hallucineert, maar het probleem is nog niet opgelost."

Ook voor gratis gebruikers

Gebruikers van ChatGPT Plus en Team krijgen vandaag als eerste toegang tot o1-preview als o1-mini. De toegang voor Enterprise- en Edu-gebruikers volgt begin volgende week.

OpenAI wil ook alle gratis gebruikers van ChatGPT toegang geven tot o1-mini, maar wanneer dat gepland staat, is nog niet bekend. Voor o1 moet je voorlopig dus een betaalde gebruiker zijn.

Er zijn ook nadelen

Een nadeel is dat het nieuwe model trager in gebruik is dan GPT-4o. Eerder deze week lekte al uit dat het nieuwe model, dat de codenaam Strawberry had, vaak tussen 10 en 20 seconden nodig heeft om 'na te denken'. Dat terwijl GPT-4o vrijwel direct aan een antwoord begint.

Ondanks dat o1 minder vaak hallucineert presteert het model momenteel nog minder goed dan GPT-4o als het gaat om feitelijke informatie over de wereld. Ook kan het model nog geen gegevens van internet gebruiken of afbeeldingen en bestanden verwerken.

Lees meer nieuws over AI en mis niets met onze nieuwsbrief.