©Google

Met deze nieuwe modus lijkt Android meer op Windows

Android 15 werkt zoals Windows in deze nieuwe modus

13 september om 01:49
Laatste update: 13 september om 02:18

Tablets zijn fijn om video's op te kijken, maar voor heel veel dingen zijn ze het net niet. Niet klein genoeg om altijd bij je te hebben en niet de beste interface om er echt op te werken. Aan dat laatste gaat Google iets veranderen, want in de nieuwe bèta van Android 15 zit een functie waarmee je een tablet meer als een laptop kan gebruiken.

Een van de belangrijkste redenen om een tablet niet als laptop te gebruiken voor lichte taken, is dat multitasken erg lastig is. Op Windows en macOS heb je apps die je via de taakbalk snel kan openen, sluiten en naast elkaar zetten. Op een Android-tablet gebruik je een app eigenlijk altijd op het volledige scherm.

Apps vergroten en verkleinen

Daar komt nu verandering in, want met een nieuwe testversie van Android 15 voor de Pixel-tablet is het mogelijk om apps in vensters te laten werken. Je kunt de grootte van de app-vensters zelf aanpassen en ze op het scherm rangschikken, zodat je makkelijker kunt multitasken. De vensters kunnen net als op Windows en macOS deels over elkaar heen staan.

Ook is er net als op je laptop een taakbalk aanwezig. Om van de nieuwe modus gebruik te maken moet je wel even de 'freeform-modus' aanzetten in de instellingen.

Vervolgens kun je de apps groter en kleiner maken en zullen alle apps die je daarna opent ook als venster verschijnen. Als je een app als venster hebt geopend, zijn in de rechterbovenhoek van een app twee mogelijkheden te vinden: de app sluiten of de app weer op volledig scherm weergeven. Ook met een toetsenbordcombinatie kan je weer terug naar het volledige scherm van een app.

Ook op andere tablets

Voor nu is het alleen nog mogelijk om de functie op de Pixel Tablet te testen, maar hij zou later ook naar andere tablets moeten komen.

Sommige fabrikanten hebben al een eigen versie van een 'computer op je tablet'. Samsung heeft bijvoorbeeld Samsung DeX, waarmee je een tablet of smartphone kunt gebruiken als een desktop-computer door een monitor, toetsenbord en muis aan te sluiten.

Lees meer over Android of download onze app.