Deze nieuwe slimme stekker van Ikea helpt je energie besparen

©IKEA

Ikea's nieuwe slimme stekker helpt je energie besparen
12 september om 23:30
Laatste update: 12 september om 23:35

Ikea heeft eindelijk ook een slimme stekker die je stroomgebruik in de gaten houdt. De nieuwe smart plug met de naam Inspelning kost maar een tientje en moet je helpen jouw energieverbruik te verminderen.

Als je een apparaat aansluit op Ikea's nieuwe slimme stekker, dan kun je het stroomverbruik monitoren. Je hebt daar ook Ikea’s smart home-hub Dirigera voor nodig. Met de Inspelning kun je een aangesloten apparaat in- of uitschakelen met een afstandsbediening of via de Ikea Home Smart-app. Je kunt tot tien stekkers op één afstandsbediening of bewegingssensor aansluiten.

De Inspelning werd in mei al aangekondigd door de Zweedse woonwinkelketen, maar komt in de komende weken in Europa op de markt.

Energy Insights

De gegevens van de slimme stekker worden ook gebruikt door Ikea's nieuwe Energy Insights-functie, waarmee je inzicht in je stroomgebruik krijgt. Daardoor zou je kunnen beslissen om bepaalde energie-intensieve apparaten op een ander tijdstip te gebruiken.

De Energy Insights-functie werkt voorlopig nog alleen in Zweden, doordat Ikea in elk land samenwerkingen nodig zal hebben. Dat komt omdat de functie je ook de actuele stroomtarieven moet laten zien. Zo kun je het verbruik in jouw huis vergelijken met die van vergelijkbare huishoudens. Ook kun je meer gepersonaliseerde informatie en aanbevelingen krijgen als je de Ikea-app toegang geeft tot de energiegegevens van je slimme meter.  

Bewegingssensor

De Inspelning is ook te koppelen aan sensoren, zoals de draadloze bewegingssensor Vallhorn. Zo kun je een gewone lamp automatisch aanzetten als er iemand wordt gedetecteerd. 

De nieuwe slimme stekker staat al op de Franse Ikea-site met als verkoopprijs 9,99 euro. Een Nederlandse pagina heeft de Inspelning nog niet, dus op de introductie in ons land is het nog even wachten.

Smart home-hub

Ikea's smart home-hub Dirigera kreeg eerder deze week een belangrijke update, waarmee de langverwachte ondersteuning van de universele smart home-standaard Matter werd toegevoegd.

Lees meer nieuws over Ikea en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.