Nederlander bouwt een lopende tafel en dat ziet er geweldig uit

©Giliam de Carpentier

Nederlander bouwt een tafel die naar je toe loopt
13 september om 22:08

Een tafel die je pilsje en snacks tijdens het gamen of het voetbal kijken naar je toe brengt. Dat klinkt als een droom, maar een Nederlandse programmeur en timmerman heeft er nu echt eentje gebouwd.

De programmeur werkt bij de Nederlandse game-ontwikkelaar Guerrilla Games, bekend van de Horizon-games. Giliam de Carpentier bouwde een houten bamboetafel met twaalf krabachtige poten. Daar paste hij een stukje software op toe dat hij in 2008 ontwikkelde voor lopende mechanismen.

Een draadloze PC-joystick gebaseerd op de Nintendo Wii Nunchuck-controller dient als afstandsbediening voor de tafel, die de maker omdoopte tot de 'Carpentopod'.

Op zijn blog omschrijft De Carpentier hoe hij de tafel ontwikkelde. Een paar jaar geleden startte het project, dat resulteerde in een lopende tafel die wordt aangedreven door twee V24-motoren. Ze dienen als aandrijving voor de poten aan weerszijden van de tafel. De poten zijn dusdanig geoptimaliseerd dat op elke hoek een poot zit die de tafel stabiliseert. Om die reden is hij alleen bruikbaar op vlakke, gladde vloeren. Perfect voor binnen in de woonkamer dus, maar ongeschikt voor ruwer (buiten)terrein.

Plezier van korte duur

Zijn lompe uiterlijk doet vermoeden dat je met een echte krachtpatser te maken hebt, maar de Carpenterpod kan hoogstens een kwartiertje rondlopen. Tegen Gizmodo zegt De Carpentier dat de LiPo-batterij die het systeem aandrijft ongeveer 15 minuten mee kan. Perfect om je gasten mee te verrassen, maar niet om constant rondjes door de kamer mee te rennen.

Zelf nabouwen

Ben je toevallig ook een timmerman en programmeur, dan kun je het mechanisme dat de Carpentopod aandrijft zelf nabouwen. De Carpentier heeft namelijk de volledige blauwdrukken van het potensysteem op zijn blog gepubliceerd. Het enige dat je hoeft te doen is de materialen kopen en heel veel tijd investeren in het productieproces.

Volg meer tech-nieuws met ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op onze nieuwsbrief.