Deze nieuwe functie van WhatsApp klinkt goed

©Freepik

Deze nieuwe functie van WhatsApp klinkt erg leuk
13 september om 22:51
Laatste update: 14 september om 00:48

WhatsApp komt met een nieuwe functie van zijn chatbot, waarmee je AI-stemmen kunt kiezen die gebaseerd zijn op de stemmen van publieke figuren.

WhatsApp krijgt een optie om stemmen die klinken als beroemdheden te kiezen voor de nieuwe slimme assistent in de app. Deze uitbreiding van de voicechat-functie zit in een nieuwe testversie van WhatsApp voor Android, ontdekte WABetaInfo. De nieuwe AI-stemmen zijn 'gemodelleerd naar publieke figuren'.

Met de bekende stemmen kunnen de interacties met de chatbot persoonlijker en vertrouwder voelen. Om welke beroemdheden het gaat, is nog niet bekend, want er staan nog geen namen bij in de nieuwe bétaversie van de app. Wel is op screenshots te zien dat er in eerste instantie vier stemmen zijn van bekende publieke personen. Daarnaast is er keuze uit drie Britse stemmen en twee Amerikaanse stemmen.

Je kunt zo een stem selecteren met een bepaalde toonhoogte, of eentje van een persoon die jou inspireert. Ongetwijfeld voegt Meta later meer stemmen toe, ook in andere talen, maar Meta AI spreekt momenteel nog alleen Engels.

Nog niet in Europa

Meta AI is de nieuwe slimme assistent in de apps van WhatsApp, Facebook en Instagram. De AI-functies zijn momenteel nog niet beschikbaar in Europa. 

Moederbedrijf Meta besloot eerder dit jaar om Meta AI nog niet in de EU te lanceren, omdat het van privacytoezichthouders de gegevens van Europese gebruikers niet mocht gebruiken voor het trainen van AI-modellen. Dat zou volgens Meta leiden tot een 'tweederangservaring', waardoor het bedrijf afzag van de Europese introductie. Meta praat nog met Europese instanties over zijn AI-plannen, zodat ze mogelijk later toch in de EU gelanceerd kunnen worden. 

Meta AI heeft meer functies dan alleen een chatbot. Zo kun je ook afbeeldingen genereren, en die plaatjes verschijnen zelfs al terwijl je aan het typen bent. Ook kan de chatbot in antwoorden verwijzen naar zoekresultaten van zowel Microsoft Bing als Google.

Rel over AI-stem Scarlett Johansson

In mei ontstond er ophef nadat OpenAI, de maker van ChatGPT, een nieuwe AI-stem genaamd Sky had gelanceerd. Die virtuele stem leek erg die van op actrice Scarlett Johansson. OpenAI trok de stem uiteindelijk terug uit de geavanceerde stemmodus in ChatGPT-4o.

Eerder deze week begon Google met de uitrol van zijn voicechat-functie Gemini Live voor alle gratis gebruikers op Android.

Lees meer nieuws over WhatsApp en mis niets met ons eigen WhatsApp-kanaal.