Overheid wil opnieuw met energienoodfonds komen

©Unsplash

Kabinet maakt geld vrij voor energienoodfonds
14 september om 13:00

De komende jaren wil het kabinet het noodfonds energie behouden. Er is voor 2025 en 2026 een bedrag vrijgevlagd om dit te kunnen bekostigen, al is er ook hulp vanuit energieleveranciers nodig.

Zoals bij het Tijdelijke Noodfonds Energie dat er nu is, zijn energieleveranciers en private partijen uit de industrie verplicht om mee te betalen, naast geld dat de overheid inlegt. Dit jaar maken meer dan 110.000 huishoudens hier gebruik van. Er is 84 miljoen euro voor beschikbaar gesteld, maar niet alle aanvragen worden gehonoreerd: tienduizenden aanvragen kwamen niet in aanmerking voor deze financiële steun.

Noodfonds Energie

Het Noodfonds Energie is niet hetzelfde als bijvoorbeeld het energieplafond dat er vorig jaar was om alle mensen te helpen het hoofd boven water te houden toen de energieprijzen omhoog schoten. Dat bestaat inmiddels niet meer. Het Noodfonds Energie is voor nood, dus huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening konden geholpen worden. Konden, want het Tijdelijk Noodfonds Energie is momenteel gesloten.

Vooral in Rotterdam en de gemeente Pekela was er dit jaar veel behoefte aan dit noodfonds. Sowieso is er meer vraag naar dan eerder. 110.937 van de 194.033 aanvragen werden goedgekeurd en het steunbedrag is gemiddeld 97 euro per maand. Het aantal aanvragen en goedgekeurde aanvragen is ruim verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen het Noodfonds nieuw was. Nu weten we in ieder geval dat het volgend jaar en het jaar daarna ook zal bestaan om te zorgen dat huishoudens die dat goed kunnen gebruiken deze belangrijke hulp kunnen krijgen.

Lees meer over energie.