©Unsplash

'Thuisbatterij kan zorgen voor grotere problemen op het stroomnet'

'Thuisbatterij kan zorgen voor grotere problemen op het stroomnet'

15 september 2024 om 08:00
Update: 16 september 2024 om 10:28

Het stroomnet raakt overbelast, zeker als zonnepanelen goed op gang zijn. Thuisbatterijen lijken dan een oplossing, maar ze zorgen juist voor een extra piekbelasting, stelt netbeheerder Stedin.

Stedin-topman David Peters zegt dat het opslaan van de overtollige zonne-energie extra problemen kan geven op het elektriciteitsnet. Als dit zonder spelregels gebeurt, kunnen ze juist extra piekbelasting veroorzaken, zo zegt Peters tegen de NOS. Dat heeft te maken met batterijen die allemaal op dezelfde momenten laden of juist ontladen. Het transformatorhuisje in een wijk moet die stroom verwerken en dat zorgt voor extra netbelasting.

Trouble in transformatorhuisjes

Dat is niet elke keer: dit zou 10 tot 20 procent van de tijd zo zijn. Het net raakt hierdoor nog voller en dat kan netbeheerders in de problemen brengen. Reden voor de netbeheerders om afspraken te maken met grote aanbieders van thuisbatterijen, maar het is beter als die regels voor iedereen gelden. 

Echter, er klinkt ook een ander geluid. Zonneplan, dat dit jaar al 3,000 thuisbatterijen verkocht, stelt dat de batterij an sich niet voor meer netcongestie zorgt dan het helpt oplossen. Al geeft ook hij aan dat het in de toekomst wel kan gebeuren. Reden voor Zonneplan om een proef te doen met Liander: mensen met een thuisbatterij krijgen geld als ze hem niet gebruiken wanneer er een overbelasting is. 

Thuisbatterij

In ieder geval zal het aantal huishoudens dat voor een thuisbatterij blijven oplopen naarmate het einde van de salderingsregeling in zicht is. Dit belastingvoordeel eindigt in 2027 en daarbij krijgen huishoudens minder betaald voor teruggeleverde stroom. Ook rekenen energiemaatschappijen kosten voor dat terugleveren en raden zij aan om de thuisbatterij juist in te zetten. Dat scheelt de energiemaatschappij geld. 

Of je er als huishouden rijk van wordt is maar de vraag. Volgens onderzoeker Lucas van Cappellen van CE Delft niet. “Ik zou heel voorzichtig zijn met een batterij aanschaffen, omdat er een reële kans is dat je hem niet terugverdient”, zegt hij, omdat de inkomsten waarschijnlijk dalen doordat grote industriële batterijbezitters steeds vaker concurreren op de energiemarkt. 

Eerder schreven we al dat Liander graag vrije toegang wil tot thuisbatterijen om de boel in goede banen te leiden.

Meer energietransitie en mis niets met onze Bright-app.