©Unsplash

China heeft bijna geen startups meer

Het opkomende China heeft bijna geen startups meer

15 september om 18:00

China is een opkomend land, kijk naar de Chinese auto’s en apps als TikTok die razend populair zijn. Maar of het al die technologische vooruitgang volhoudt is de vraag: het aantal startups is naar een dieptepunt gezakt.

China telde in het jaar 2018 meer dan nieuwe 50.000 startups: bedrijven met goede ideeën die het ook voor het eerst waar proberen te maken. Dat werd de jaren erna al steeds minder. Snel ook: waren er in 2021 nog nieuwe 51.302 startups, nu zijn het er misschien 1.202 in 2024. Dat heeft meerdere redenen: het coronavirus dat om zich heen greep, het barsten van de huizenmarkt en het feit dat de overheid met de bezem door techbedrijven gaat wegens angst voor een monopolie of het niet naleven van de leefregels van de Communistische partij. Dat er ook veel spanningen zijn tussen de Verenigde Staten en China zal ook niet helpen.

Chinese overheid

De overheid zegt de bezem te hebben weggezet en tech zou weer wat meer ruimte hebben om te floreren, maar voor veel ondernemers blijkt het niet helemaal de moeite te zijn om hun bedrijven weer op te zetten. Vooral omdat ze het gevoel hebben dat hun geld het geld van het land is. Als ze wel iets beginnen, dan bemoeit de overheid zich met hun geldzaken (ze mogen niet zomaar geld naar het buitenland overmaken) en worden ze op de voet gevolgd. Het voelt niet eigen en dat maakt het deprimerend voor veel ex-ondernemers. En voor een deprimerend gezicht in steden: bedrijfspanden die ooit bruisten van de startups, staan nu leeg. Sommige mensen spreken over een hele industrie die vlak voor hun neus is gestorven. De ondernemersgeest heeft… de geest gegeven.

Startups: wie durft?

Ooit waren het de cowboys, de pioniers, zij die hét gemaakt hadden, maar die bedrijven en die mentaliteit is in het China van vandaag de dag ver te zoeken, stellen experts in de Financial Times. Dat heeft ook te maken met investeerders. Aandelen van startups werden door investeerders gekocht en het idee is dat startups die aandelen zouden terugkopen wanneer ze niet op een vastgestelde datum naar de beurs gingen of werden overgenomen. Echter, het ging zo bar en boos met de startups dat venture partners via de rechtbank hun geld probeerden te halen. Ook dit draagt eraan bij dat de startupwereld in China simpelweg niet meer aantrekkelijk is voor jonge honden met een goed idee. Of voor oudere honden die hun goede idee nieuw leven willen inblazen, zo blijkt.

Abonneer je op de Bright-nieuwsbrief en blijft op de hoogte.