©DeepMind

Deze robot strikt je veters en hangt je shirts op

Deze robot kan je veters strikken en je shirts ophangen

16 september om 22:00

Voor iedereen die droomt van een eigen Rosey uit de Jetsons: robots kunnen nu ook veters strikken. Google’s lab DeepMind heeft een robot zover gekregen om schoenen vast te maken.

De robot leerde de nieuwe vaardigheid dankzij twee nieuwe AI-systemen: ALOHA Unleashed en DemoStart. Deze systemen zorgen ervoor dat robots enerzijds meer nieuwe taken kunnen leren zonder te veel demonstraties, omdat ze zelf hoge kwaliteit-trainingsdata kunnen verzamelen. Anderzijds zorgt DemoStart ervoor dat robots verschillende soorten gedrag aanleren na het zien van slechts een paar demonstraties. 

Robot met veterstrikdiploma

Een flinke vooruitgang, die inhoudt dat de DeepMind-robot nu schoenveters kan vastmaken, al moet hij daar nog wel wat verfijnder in worden. Dat niet alleen: tandwielen aan iets toevoegen en robotonderdelen vervangen kan hij ook. Qua huishoudelijke taken staat deze slimmerik ook niet stil: shirts op een hangertje doen en een keuken schoonmaken doet hij ook, zonder zuchten of steunen. Het is vooral knap dat de robot zo goed is in separate bewegingen maken met twee armen: dat is niet eenvoudig. 

Google schrijft: “Robotica is een uniek gebied van AI-onderzoek dat laat zien hoe goed onze benaderingen werken in de echte wereld. Een groot taalmodel zou je bijvoorbeeld kunnen vertellen hoe je een bout moet aandraaien of je schoenen moet strikken, maar zelfs als het in een robot zou worden opgenomen, zou het die taken niet zelf kunnen uitvoeren. Op een dag zullen AI-robots mensen helpen met allerlei taken thuis, op het werk en nog veel meer. Onderzoek naar behendigheid, inclusief de efficiënte en algemene leerbenaderingen die we vandaag hebben gepresenteerd, zal helpen om die toekomst mogelijk te maken.”

Nog erg mechanisch

Google zegt dat het nog een lange weg te gaan heeft voordat robots voorwerpen kunnen vastpakken en hanteren zoals wij mensen dat doen, maar mede daarom werkt het nu ook met een robot met drie vingers genaamd DEX-EE. De twee-klauwige veterstrikrobot is al van vele markten thuis: wie weet brengt DEX-EE ons net iets dichter bij die huisbutler. Maar, spaar je versgewassen kleding nog maar niet op voor deze mechanische opruimhulp.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte over robots.