©1X

Robot van 1X wandelt nog dit jaar eerste huizen binnen

Menselijke robot van 1X wandelt nog dit jaar de eerste huizen binnen

3 september om 15:42
Laatste update: 3 september om 15:43

Het lijkt op een man in een slecht zittende outfit, maar NEO van het Noorse 1X is een menselijke robot voor klusjes in huis. De robot wandelt nog dit jaar de eerste woningen binnen. 

NEO verscheen afgelopen maart al op het podium bij Nvidia, maar nu onthult het Noorse 1X zijn menselijke robot officieel. In een korte video is te zien hoe NEO een rugtas oppakt en samen met zijn eigenaar naar de camera wuift.

Hoewel het sportieve pak de machine-onderdelen moet verbergen, zien de handen van NEO er wel duidelijk mechanisch uit. De robot heeft vijf vingers per hand waarmee die verschillende taken kan uitvoeren.

In plaats van een gezicht zijn er twee camera's zichtbaar waar je bij mensen ogen verwacht, geplaatst achter een soort scherm waar bewegende lijnen op worden getoond.

Wat kan de robot?

Wat de robot precies kan doen in huis is niet helemaal duidelijk. De makers geven NEO in ieder geval een reeks vooraf geprogrammeerde mogelijkheden mee, maar de robot moet in de loop van de tijd dankzij AI nieuwe dingen kunnen leren.

NEO snapt de omgeving, zodat die taken kan uitvoeren zoals dingen oppakken en wegbrengen. Ook kun je praten met de robot. NEO weegt 30 kilo en kan tot 20 kilo aan spullen dragen. Meestal beweegt de robot 4 kilometer per uur, maar NEO kan ook een sprintje trekken met een snelheid van 12 kilometer per uur.

NEO kan zelfs traplopen, maar na tussen de twee en vier uur werken moet de robot wel aan de oplader.

Productie

Het Noorse 1X heeft aangekondigd dat NEO wordt klaargemaakt voor massaproductie. Nog dit jaar zullen de eerste robots in enkele huizen worden geplaatst om feedback te verzamelen. De productiekosten van een robot moeten vergelijkbaar zijn met die van een betaalbare auto.

Lees meer over robots, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.