Sony zou voor AMD-chip kiezen in PlayStation 6: met een goede reden

©Guerrilla Games

'Sony kiest voor AMD-processor in PlayStation 6
16 september om 23:37

De stevig geprijsde PlayStation 5 Pro is net aangekondigd, maar er wordt al reikhalzend uitgekeken naar een PlayStation 6. Sony zou voor processoren van AMD hebben gekozen voor de nieuwe console en dat is een begrijpelijke keuze.

De processor is het gedeelte dat de rekenkracht van een gameconsole bepaalt en dat is een heel belangrijk onderdeel. Je wil niet dat een game hapert of dat je minutenlang naar een laadscherm kijkt. Sony moet dus goed wikken en wegen wil het met een leverancier in zee gaan: de processor is immers het hart van het apparaat. 

Race tussen Intel en AMD

Het zou voor de PlayStation 6 uiteindelijk een race zijn geweest tussen Intel en AMD, waarbij het gerucht gaat dat AMD er met het contract vandoor is. Helemaal verrassend is dat niet. AMD maakte de chip in de PlayStation 4 en de PlayStation 5, dus Sony heeft eerder vertrouwen gehad in het Amerikaanse bedrijf. 

Toch is het geen keuze die per se gebaseerd is op de relatie tussen de organisaties. Intel zou achter het net vissen omdat het gebruiken van een andere chip invloed heeft op de backwards compatibility van de console. Je zou met een Intel-chip mogelijk geen games van de PlayStation 5 kunnen spelen op de PlayStation 6, schrijft Reuters. Het zou niet gestoeld zijn op de problemen die Intel momenteel heeft met zijn crashende Raptor Lake-processoren en de grote verliezen die het lijdt, die zelfs resulteren in het ontslaan van 15.000 mensen: deze gesprekken speelden al in 2022. 

Releasedatum PlayStation 6

Als het gerucht klopt, dan is het een zware dobber voor Intel, dat hiermee 30 miljard dollar omzet misloopt. Het is wel gevraagd om een reactie, maar geeft aan dat het geen uitspraken doet over lopende of mogelijke klantgesprekken.

Betekent het naar buiten komen van deze informatie dat de nieuwe console van Sony er bijna is? Reken er niet op dat PlayStation 6 heel binnenkort verschijnt. Kijkend naar de Japanse releasedata van PlayStation, waar de console altijd het eerst uitkomt, zit er tot nu toe altijd 6 tot 7 jaar tussen:

  • PlayStation - december 1994
  • PlayStation 2 - maart 2000
  • PlayStation 3 - november 2006
  • PlayStation 4 - november 2013
  • PlayStation 5 - november 2020

De nieuwe PlayStation 6 wordt dus op zijn vroegst verwacht in 2026, maar dat zou -zeker gezien alle coronaperikelen met PlayStation 5- wel heel snel zijn. We verwachten november 2027. 

Lees meer over PlayStation.