Binnenkort geen sci-fi meer: slimme woning besturen met je gedachten

© Synchron

Binnenkort geen sci-fi meer: slimme woning besturen met je gedachten
17 september om 21:30

Een deelnemer aan een proef van het neurotechnologiebedrijf Synchron kan zijn smart home bedienen, zonder handen of stemcommando's. Hij zet het licht aan, kijkt wie er voor de deur staat en kiest tv-programma's, allemaal door simpelweg te denken.

Dit klinkt als toekomstmuziek, maar het is nu al werkelijkheid. Synchron heeft een apparaatje ontwikkeld dat gedachten kan omzetten in opdrachten voor Alexa, de virtuele assistent van Amazon. Alexa bedient vervolgens verschillende slimme apparaten in huis.

De proefpersoon, die door een ziekte zijn handen niet kan gebruiken, heeft een klein buisje in een bloedvat bij zijn hersenen. Dit buisje, een 'Stentrode' genoemd, bevat elektroden die zijn gedachten kunnen 'lezen'. Op een tablet ziet hij verschillende knoppen. Door aan een knop te denken, kan hij deze indrukken en zo Alexa aansturen.

Eerder dit jaar liet Synchron al een proefpersoon een Apple Vision Pro bedienen, waarmee hij berichtjes kon typen en een kaartspel kon spelen. Dit deed hij door zijn ogen te bewegen en te denken.

Minder invasief dan Neuralink

In tegenstelling tot andere bedrijven die aan vergelijkbare technologie werken, zoals Neuralink van Elon Musk, moet het apparaat niet in de schedel zelf geplaatst worden. Het wordt via een ader in de hals naar de hersenen gebracht. Volgens Synchron kan het daar langdurig veilig blijven zitten.

Synchron heeft de technologie al bij een tiental mensen getest. Daarmee loopt het voor op Neuralink, dat pas kort geleden zijn tweede proefpersoon heeft bekendgemaakt. Wel is de technologie van Neuralink in theorie krachtiger: het implantaat heeft veel meer elektroden om hersensignalen op te vangen.

Voordat deze technologie voor iedereen beschikbaar komt, is er nog veel onderzoek nodig. Toch zijn de mogelijkheden veelbelovend. Zoals een van de oprichters van Synchron zegt aan New Atlas: "Alles wat met een computer kan worden bestuurd, kan met dit apparaat worden bestuurd."

Mis niets met ons WhatsApp-kanaal en onze nieuwsbrief.