© Wing

Drones gaan bloed vervoeren tussen Londense ziekenhuizen

Drones gaan bloed vervoeren tussen Londense ziekenhuizen

17 september om 22:50

Binnenkort zullen in Londen drones worden ingezet om bloedmonsters te vervoeren tussen twee ziekenhuizen. Het doel van deze proef is om dringende bloedmonsters veel sneller te bezorgen dan met de huidige methoden. 

Waar een bestelwagen of motorfiets meer dan een half uur nodig heeft om de afstand tussen de twee ziekenhuizen te overbruggen, kan een drone dit in minder dan twee minuten voor elkaar krijgen. Dat is althans wat Wing zegt, een dronebedrijf van Google-moederbedrijf Alphabet. Wing werkt voor het proefproject samen met de Britse start-up Apian.

De Britse luchtvaartautoriteit houdt toezicht op het toegewezen luchtruim voor deze dronevluchten. Als de proef succesvol blijkt, is de kans groot dat ook andere ziekenhuizen in Londen gebruik gaan maken van deze leveringsmethode. Er zijn ook al plannen voor een test met bloedplaatjes.

Sneller en beter voor het milieu

De focus ligt vooral op patiënten die een operatie moeten ondergaan en een verhoogd risico hebben op complicaties. Voor hen kan een snelle levering van bloedmonsters het verschil betekenen tussen leven of dood. Naast de enorme tijdwinst biedt deze technologie ook milieuvoordelen. De CO2-uitstoot die gepaard gaat met het transport van bloed zal aanzienlijk dalen, aangezien er geen gebruik meer wordt gemaakt van traditionele voertuigen.

Het is niet de eerste keer dat Apian en Wing samenwerken. Eerder voerden ze al medische dronevluchten uit in de Ierse hoofdstad Dublin. Apian heeft daarnaast ervaring met het bezorgen van medische goederen in het Verenigd Koninkrijk, vooral in afgelegen gebieden die moeilijker bereikbaar zijn met traditionele voertuigen.

Ook in Nederland

Interessant detail is dat soortgelijke tests ook al in Nederland hebben plaatsgevonden. Zo werden er in 2021 en 2023 proeven gedaan met het vervoer van medische goederen per drone tussen ziekenhuislocaties in Zwolle en Meppel. 

De ANWB, KPN en Luchtverkeersleiding Nederland werken samen aan de ontwikkeling van een 'digitale snelweg' voor drones in het Nederlandse luchtruim. Het doel is om in de toekomst een landelijk netwerk op te zetten voor het snelle en veilige transport van medische goederen via de lucht.

Lees alles over drones en abonneer je op onze nieuwsbrief.