In december rij je over de eerste snelweg met e-tol in Nederland

In december rij je over de eerste snelweg met e-tol in Nederland

18 september om 15:08

Vanaf 7 december  kun je op een nieuwe snelweg in Nederland betalen met e-tol. Je hoeft hiervoor niet meer te stoppen en een kaart aan te bieden.

Wanneer je op vakantie ging naar het zuiden dan ken je de romantiek van de tolport. Deze romantiek bestond uit een vader die rood van de stress Franse Franken bij elkaar aan het zoeken was om ze aan de tolbeambte te geven of in een trechter te gooien. Gelukkig kun je nu betalen met een kaart, dat is een stuk makkelijker. 

Tol betalen

Ten westen van Rotterdam wordt al enige tijd gewerkt aan een betere doorstroming van het verkeer rond deze wereldstad. Daarvoor is een nieuwe snelweg gebouwd die A15 bij Rozenburg en de A20 bij Vlaardingen verbindt. Omdat het rijk de kosten van dit project niet helemaal kon dekken zal er op deze weg tol geheven worden.

De weg, die de aanduiding A24 of Blankenburgverbinding zal krijgen, zal voor het eerst de beschikking over e-tol krijgen. 

Het bedrijf Move-Izi is uitgekozen om deze manier van tol heffen te faciliteren voor het rijk. Hiervoor kun je je registreren op de website waar je ook je kenteken kan achterlaten. Je hoeft niet te stoppen, je kenteken zal worden herkend en je krijgt achteraf de rekening. Deze kan per maand betaald worden of direct worden geïnd door een automatische betaling. 

Wanneer je voor deze manier van betalen kiest, kun je ook de ritten over deze weg monitoren in de app. Dat kan makkelijk zijn voor bedrijven. Ook betaal je niets extra voor deze dienst.


Wanneer geen gebruik wil maken van e-tol moet je vooruit betalen. Wanneer je dat niet doet krijg je een rekening achteraf van het Rijk. Daar zal het eerste jaar geen kosten voor berekend worden. Daarna zal er 8 euro extra in rekening worden gebracht.

De nieuwe A24 zal op 7 december opengaan voor al het verkeer. Er is sinds 2018 gewerkt aan dit traject.

Abonneer je hier op de nieuwsbrief!