©Google

Google Recorder-app kan eindelijk Nederlands: zet spraak automatisch om in tekst

Google Recorder-app kan eindelijk Nederlands: zet spraak automatisch om in tekst

19 september om 20:15
Laatste update: 19 september om 20:18

Als je vaak gesprekken opneemt en daarna in tekst omzet, heeft Google een handige functie voor je. Vanaf nu kan je met de Google Recorder-app namelijk een transcript zien van alles wat er in het gesprek gezegd is. Notuleren tijdens een vergadering om bij te houden wat er gezegd is, is daarmee verleden tijd. En ook het verwerken van een interview zal met deze functie een stuk sneller gaan.

Als je vergaderingen, interviews of lessen in het Engels opnam, kon je de Recorder-app daar al jaren voor gebruiken. Maar onze eigen taal ontbrak lange tijd. Nu voegt Google eindelijk de optie toe om ook Nederlandse teksten te transcriberen. Als je overigens liever Noors, Zweeds of Deens wil spreken tegen de Recorder, kan dat ook.

Je kunt tijdens het opnemen live de tekst op het scherm zien verschijnen en nadat de opname klaar is, kan je alles nog eens rustig nalezen. Je kan ook het transcript doorzoeken, voor als je bijvoorbeeld snel naar een specifiek punt in de opname wil springen: ideaal als je weet wat iemand ongeveer zei, maar niet meer precies wat en wanneeer. De app snapt ook als je bijvoorbeeld een punt of komma ‘uitspreekt’, zodat je tekst er verzorgd uitziet. Daardoor kan je de app ook gewoon gebruiken om stukken tekst te schrijven met je stem.

Ook voor geheime gesprekken

Deze transcriptie gebeurt volledig op je eigen smartphone en werkt daardoor ook zonder internetverbinding. Doordat de audiobestanden niet via Googles servers gaan, zou je zelfs geheime of privacygevoelige informatie om kunnen zetten in tekst met deze functie. Als de informatie van een vergadering niet per se geheim hoeft te blijven, kan je de tekst uit de Recorder-app vervolgens samen laten vatten door Google Gemini of ChatGPT voor iedereen die niet bij de vergadering was.

Eén grote maar: je kan de nieuwe functie alleen gebruiken als je een Google Pixel-telefoon hebt. De Recorder in het Nederlands werkt op alle Pixel-smartphones vanaf de Pixel 4. Je moet dan wel even de taal naar Nederlands veranderen in de instellingen.

Lees meer over Google en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.