©Google

Google maakt stap van wachtwoord naar passkey kleiner met sync naar al je apparate

Google maakt stap van wachtwoord naar passkey kleiner met sync naar al je apparaten

Vandaag om 12:26

Passkeys zijn een veiliger alternatief op wachtwoorden. Je kan ze niet kwijtraken en je hoeft ze niet te onthouden: je apparaat is immers je wachtwoord. Maar dan moet dat apparaat dat wel weten: Google maakt de stap van wachtwoord naar passkey veel makkelijker met een sync-mogelijkheid.

Passkeys blijven een beetje een ongrijpbaar concept. Een wachtwoord kennen we: dat heeft iets tastbaars. Dat maakt het meteen ook kwetsbaarder, waardoor een passkey dus veiliger is. Maar hoe krijg je mensen zover om hun oude vertrouwde wachtwoorden in te ruilen voor passkeys? Google hoopt dat ruime synchronisatie het antwoord is.

Gebruik je Chrome, dan kon je tot nu toe je passkeys alleen opslaan in de Google Password Manager voor Android. Wilde je dan inloggen op een ander apparaat, dan moest je een QR-code scannen met je Android-apparaat. Omdat je (biometrisch) bent ingelogd op dat apparaat, weet het andere apparaat dat jij het bent en krijg je toegang. Veilig, maar niet heel soepel als je bijvoorbeeld ook veel op Windows of Mac werkt, en steeds je Android-telefoon erbij moet pakken.

Minder gedoe en veiliger

Daarom rolt Google nu dus synchronisatie uit, zodat je passkeys kan toevoegen vanaf en synchroniseren met Windows, macOS, Linux en Android. Toevoeging van ChromeOS wordt nog getest, iOS-ondersteuning volgt 'binnenkort'.

Om te zorgen dat alles veilig gebeurt, moet je voor het gebruik van die functie een pincode bedenken en invoeren. Die pin-code moet je vervolgens ook op je andere apparaat invullen, als extra controle dat jij het bent. Ervan uitgaande dat je je apparaat verder ook hebt vergrendeld met een vinger- of gezichtsscan, is die pincode dus een extra laag bovenop de standaard passkey-beveiliging. Na de synchronisatie staan je passkeys op alle apparaten die je hebt toegevoegd, waardoor je dus ook toegang tot je accounts houdt als één van die apparaten stuk gaat of verloren raakt.

Voor wie zijn passkeys liever in eigen beheer houdt, zijn wachtwoord-managers zoals 1Password en Bitwarden ook al geschikt voor het opslaan van passkeys. Die diensten werken al op alle platforms, maar zijn in het eerste gebruik dan weer iets ingewikkelder. Zolang je toegang hebt tot één van je apparaten waar die dienst op staat, heb je toegang tot je passkeys.

Meer nieuws over Google en mis niets met onze Bright-app.

Lees meer over:

Deel via