Deze handige functies komen naar Google TV en Chromecast

©Bright

Chromecast en Google TV krijgt deze handige functies
23 september om 21:33
Laatste update: 23 september om 21:53

Google heeft nieuwe functies voor televisies met Google TV en de Chromecast aangekondigd. Het goede nieuws is dat je geen nieuwe Google TV Streamer hoeft te kopen om hiervan te profiteren. De updates worden namelijk uitgerold naar bestaande Google TV-apparaten.

Hoewel onze review van de Google TV Streamer nog altijd de moeite waard is als je twijfelt over de aanschaf van Google's nieuwste settopbox, kunnen we je wel alvast vertellen dat deze niet noodzakelijk is om de nieuwe functies te gebruiken. Dat is goed nieuws voor eigenaren van oudere apparaten, zoals een tv met daarop Google TV, een Chromecast met Google TV of andere hardware waarop het streamingplatform van Google al draait. Hieronder zetten we de nieuwe functies voor je op een rij.

Handig smart home-paneel

Allereerst wordt het straks makkelijker om je smart home-apparaten te bedienen via een nieuw paneel dat zichtbaar is in het Snelle Instellingen-menu. Hiermee kun je bijvoorbeeld je verlichting in- of uitschakelen, dimmen of feller maken. Ook kun je automatiseringen activeren, zoals een ochtend- of avondroutine. Dit past bijvoorbeeld je slimme thermostaat automatisch aan, zodat je je woning comfortabel kunt achterlaten zonder iets te hoeven doen.

En als je tijdens een Netflix-sessie wordt gestoord door de deurbel, kun je live zien wie er voor de deur staat — tenminste, als je een Google Nest-deurbel hebt. Voor slimme deurbellen van andere merken zou je volgens Google ook meldingen kunnen ontvangen.

Nieuwe sportpagina

Naast nieuwe mogelijkheden om je smart home liggend vanaf de bank te bedienen, komt er (ironisch genoeg) ook meer aandacht voor sport. Binnen het tabblad "Voor jou" zul je binnenkort een nieuwe sportpagina vinden. Google belooft hier zoveel mogelijk content van verschillende diensten te verzamelen, al is het nog niet duidelijk welke dat precies zijn of hoeveel aanbod er zal zijn. Wel is duidelijk dat Google ook op sportgebied zijn aanwezigheid wil vergroten.  

Nieuwe AI-functies

Natuurlijk mogen AI-functies niet ontbreken. Je vraagt je misschien af: draaien deze functies op het apparaat zelf? Nee, dat gebeurt tegenwoordig allemaal in de cloud. Hoewel de AI-gebaseerde functies geavanceerd zijn, worden ze op deze manier ondersteund door hardware die al vijf jaar oud kan zijn. Zo zal je tv bijvoorbeeld samenvattingen, recensies en andere informatie combineren om je te helpen iets leuks te kiezen om te kijken.

Daarnaast kun je een unieke screensaver instellen met behulp van generatieve AI. Beschrijf bijvoorbeeld 'azuurblauwe golven met een wit strand' en je hebt meteen een prachtig kleurenthema in huis. Wil je iets anders? Dan kun je natuurlijk ook andere kunst genereren.

Toekomst van tv kijken

Tijdens de aankondiging liet Google weten dat zijn streamingplatform wereldwijd door zo'n 270 miljoen apparaten per maand wordt gebruikt. Daarnaast is het bedrijf van plan om het platform uit te breiden naar meer landen en apparaten, zoals smart monitors, projectoren en 'kunst-tv's'.

Het is duidelijk dat Google een markt heeft aangeboord met veel potentieel. Deze ontwikkeling doet denken aan de auto-industrie, waar fabrikanten vaak kiezen voor software van derden in plaats van zelf te investeren in softwareontwikkeling. Met lopende rechtszaken in de Verenigde Staten over vermeend machtsmisbruik zal Google vermoedelijk op zijn tenen moeten lopen om niet opnieuw veroordeeld te worden voor een monopolie, dit keer op het gebied van televisie kijken.

Release-datum

De nieuwe updates worden in de komende weken uitgerold naar alle Google TV-apparaten via een software-update. Dit gebeurt normaal gesproken automatisch, dus je hoeft geen ruimte vrij te maken of iets dergelijks, zoals bij updates van iOS 18. Je kunt ook overwegen de update een paar weken af te wachten, zodat Google eventuele kinderziektes eruit kan halen. 

Kijk ook onze review van de Google TV Streamer.

Volg meer nieuws over streaming en mis niets met onze Bright-app.