©Unsplash

'Superintelligente AI is er binnen een paar duizend dagen', denkt OpenAI-topman

'Superintelligente AI is er binnen een paar duizend dagen', denkt OpenAI-topman Sam Altman

24 september om 09:43

OpenAI-topman Sam Altman voorspelt 'enorme welvaart' als gevolg van 'superintelligente AI'. Binnen een paar jaar, of 'een paar duizend dagen', zijn de modellen zo ver gevorderd, denkt Altman.

De topman doet de voorspellingen in een blog met de titel 'The Intelligence Age'. "In de komende decennia zullen we dingen kunnen doen die voor onze grootouders magisch zouden lijken", begint Altman zijn relaas. Hij voorspelt dat de AI-voortgang niet in één klap zal komen, maar stap voor stap.

"Maar we zullen binnenkort kunnen werken met AI die ons helpt veel meer te bereiken dan we ooit zouden kunnen zonder AI; uiteindelijk kunnen we elk een persoonlijk AI-team hebben, vol virtuele experts op verschillende gebieden, die samenwerken om bijna alles te creëren wat we ons kunnen voorstellen", schrijft Altman.

Allemaal dankzij deep learning

Die revolutie, die volgens Altman nu al is begonnen, hebben volgens hem te danken aan deep learning. Dat is de technologie waarbij algoritmen een zogenoemd neuraal netwerk bouwen, dat probeert om met computers de werking van een biologisch brein na te bootsen. Verschillende lagen van algoritmes worden aan elkaar gekoppeld, totdat een netwerk ontstaat dat zelf verbanden kan leggen tussen bestaande en nieuwe informatie.

De geavanceerde chatbots die we nu al hebben zijn het resultaat van deep learning. Simpel gezegd: stel jij een vraag, dan weet een AI-chatbot door al die deep learning wat het meest waarschijnlijke antwoord is, in de meest waarschijnlijke bewoording. Maar echt zelf nadenken en rederen kunnen de systemen nog niet, al komen we daar volgen Altman uiteindelijk wel.

Enorme mogelijkheden

Volgens de OpenAI-topman zijn er nog wel wat problemen op te lossen met deep learning. "We kunnen veel dingen zeggen over wat er daarna kan gebeuren, maar de belangrijkste is dat AI beter zal worden met schaal, en dat zal leiden tot zinvolle verbeteringen in het leven van mensen over de hele wereld", aldus Altman.

De topman ziet ook de nadelen van zo'n revolutie, maar die wegen volgens hem niet op tegen de welvaart die zal volgen. "Hoewel het stapsgewijs zal gebeuren, zullen verbazingwekkende triomfen - het repareren van het klimaat, het vestigen van een ruimtekolonie en de ontdekking van alle natuurkunde - uiteindelijk gemeengoed worden. Met bijna onbeperkte intelligentie en overvloedige energie - het vermogen om geweldige ideeën te genereren en het vermogen om ze te laten gebeuren - kunnen we nogal wat doen", droomt Altman.

Risico's zoveel mogelijk beperken

De risico's en nadelen van AI moeten we volgens Altman zoveel mogelijk in kaart brengen en proberen zo klein mogelijk te maken. Het is bekend dat er banen verloren zullen gaan door AI. Volgens Altman zal dat minder snel gebeuren dan mensen vrezen, en zullen er altijd genoeg dingen te doen zijn.

Wel moeten we ervoor zorgen dat er genoeg infrastructuur is voor iedereen, met genoeg energie en chips. "Als we niet genoeg infrastructuur bouwen, zal AI een zeer beperkte hulpbron zijn waar oorlogen over worden uitgevochten en die vooral een hulpmiddel wordt voor rijke mensen", aldus Altman.

"We moeten verstandig maar met overtuiging handelen. Het begin van het Intelligentietijdperk is een gedenkwaardige ontwikkeling met zeer complexe en extreem hoge uitdagingen. Het zal geen geheel positief verhaal zijn, maar het voordeel is zo enorm dat we het aan onszelf en de toekomst verschuldigd zijn om erachter te komen hoe we de risico's voor ons kunnen navigeren", aldus Altman.

Meer over nieuws over AI en mis niets met onze Bright-app.