©Efteling

Efteling presenteert duurzame 'achtbaan van de toekomst' maar gaat die niet bouwen

Efteling presenteert duurzame 'achtbaan van de toekomst' maar gaat die niet bouwen

Vandaag om 16:59

De Efteling en Nederlandse attractiebouwer Vekoma hebben de 'attractie van de toekomst' gepresenteerd. Een visie van hoe een achtbaan zichzelf van energie zou kunnen voorzien – het blijft bij een visie, want hij wordt niet gebouwd.

Twinkle Coaster heet het concept: een achtbaan met in het midden een station, en aan weerszijden hoge, doodlopende pieken waarvandaan het karretje weer naar beneden zou storten. Die pieken komen uit in twee flitsend ogende windmolens, waarna het karretje terug zou rijden over een parcours met looping, bochten en heuvels.

Voor de attractie ligt ogenschijnlijk een plein van zonnepanelen en bij het concept is ook sterk gekeken naar de materiaalkeuze. De attractie heeft een steampunk-uiterlijk dat je niet zo snel in de Efteling zou verwachten, maar de maquette van de achtbaan staat dan weer in het groen. En het blijft bij een maquette, want plannen om de Twinkle Coaster echt te bouwen, zijn er niet.

'Duurzaamheid moet ook aangeboden worden'

Het concept heeft de Efteling ontwikkeld samen met Vekoma. Die Limburgse attractiebouwer zit achter Efteling-attracties zoals de Python en Villa Volta, maar bouwde wereldwijd allerlei attracties en achtbanen. De twee bedrijven hebben hun ervaring ingezet voor 'een gezamenlijke visie voor de meest duurzame attractie van de toekomst', die werd gepresenteerd tijdens de IAAPA Expo in Amsterdam: de belangrijkste beurs voor de attractieparken-branche.

"We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door samen te werken en met elkaar in gesprek te gaan", zegt Efteling-directeur Fons Jurgens over het concept. "Door de jaren heen weten we dat duurzaamheid niet alleen voortkomt uit de vraag van attractieparken, maar ook uit het aanbod van attractiebouwers." Anne-Mart Agerbeek, algemeen directeur bij Vekoma, beaamt dit: "Het is bijzonder om op deze manier met elkaar in gesprek te gaan, zonder dat er een opdracht aan ten grondslag ligt."

Efteling vergroent alsnog

Hoewel deze attractie bij de Efteling niet op de planning staat, moet het attractiepark onder druk van de stikstofwet en andere milieu-regels al wel snel innoveren. Het park wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Om daar te komen worden onder meer de stoomtreintjes elektrisch gemaakt en wordt steeds meer met elektriciteit gebruikt in plaats van gas – zoveel zelfs dat de Efteling sinds eerder dit jaar een grote accu gebruikt vanwege de druk op het stroomnet.

Meer nieuws over de energietransitie en mis niets met onze Bright-app.