©WhatsApp

Met deze functies wordt WhatsApp de 'populairste' AI-assistent

Met deze nieuwe functies kan WhatsApp de 'populairste' AI-assistent worden

26 september om 00:36

WhatsApp-moederbedrijf Meta heeft enkele opvallende updates aangekondigd voor zijn AI-assistent. Zo kunnen gebruikers voortaan hardop praten met Meta AI in de apps van WhatsApp, Instagram en Facebook. De AI-assistent kan terugpraten met de stemmen van beroemde personen.

Meta AI kan nu hardop antwoorden geven op vragen die gebruikers stellen via Instagram, Messenger, WhatsApp en Facebook. Hiervoor zijn verschillende stemmen beschikbaar, waaronder die van bekende sterren, zoals Awkwafina, John Cena, Dame Judi Dench, Keegan Michael Key en Kristen Bell. Meta hoopt hiermee de interactie met de AI-assistent persoonlijker en aantrekkelijker te maken. Het bedrijf wil later nog meer bekende stemmen toevoegen.

Foto's meesturen met je vraag

WhatsApp krijgt behalve praten met Meta AI ook enkele nieuwe AI-functies rond foto's. Zo kun je een foto naar Meta AI sturen en antwoorden krijgen over de wereld om je heen. Maak bijvoorbeeld een foto van een menukaart in een vreemde taal en vraag om een vertaling. Of stuur een foto van een plant en vraag hoe je die moet verzorgen. Je kunt ook onbekenden uit de achtergrond van foto's verwijderen of de kleuren van een voorwerp veranderen.

Mocht je het willen proberen, dan is er slecht nieuws. Meta AI is in Europa voorlopig niet beschikbaar, omdat het bedrijf in de clinch ligt met EU-toezichthouders over het trainen van AI-modellen met gegevens van Europese gebruikers.

Vertalingen van filmpjes

Een andere toevoeging is de automatische vertaling van Instagram Reels. Deze functie, die nog in de testfase zit, kan de stem van een maker vertalen en synchroon maken met de lipbewegingen. Momenteel wordt dit getest met video's uit Latijns-Amerika, die  voor Amerikaanse kijkers worden vertaald naar Engels en Spaans.

Half miljard gebruikers

Daarnaast breidt Meta de mogelijkheden van zijn AI-beeldgenerator 'Imagine' uit. Gebruikers kunnen nu AI-gegenereerde afbeeldingen maken op basis van tekstopdrachten. Dat kan ook rechtstreeks in hun feeds en Stories. Ook kunnen gebruikers hun profielfoto's personaliseren met de AI-tool. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe achtergrond voor je profielfoto? Dan kan dat vanaf nu.

Meta-topman Mark Zuckerberg zei tijdens het evenement ook dat Meta AI gratis en onbeperkte toegang geeft tot geavanceerde AI-modellen, geïntegreerd in de apps van het bedrijf. Volgens Zuckerberg nadert Meta AI de 500 miljoen maandelijkse gebruikers, waarmee het eind dit jaar de meest gebruikte AI-assistent ter wereld zou worden. Dat is niet zo vreemd, omdat alleen WhatsApp al 2,8 miljard gebruikers heeft.

Google en OpenAI

OpenAI en Google kwamen eerder ook al met spraakfuncties van hun AI-chatbots. Bij OpenAI is de nieuwe geavanceerde stemmodus alleen beschikbaar voor betalende gebruikers. Bij Google is de spraakassistent Gemini Live sinds kort gratis voor Android-gebruikers.

Lees meer nieuws over WhatsApp en mis niets met ons eigen WhatsApp-kanaal.