©Unsplash/Rijksoverheid

Minister wijst op belang om na te denken over back-up voor als systemen platliggen

Minister wijst op belang om na te denken over back-up voor als systemen platliggen

Vandaag om 14:54
Laatste update: om 19:03

Het is belangrijk om na te denken over een back-up voor als belangrijke, digitale systemen plat komen te liggen door bijvoorbeeld een hack. Dat zei minister David van Weel van Justitie en Veiligheid woensdag op de ONE Conference over cybersecurity in Den Haag.

ONE Conference is een Europese conferentie over digitale veiligheid. Het evenement vindt deze week plaats in Den Haag. Expert delen er tips, kennis en onderzoeksuitslagen met elkaar. Ook justitieminister David van Weel, die recent aantrad, was aanwezig. 

In een speech die hij gaf vergeleek hij het belang van cybersecurity met het water om het Binnenhof heen. "Dat is omdat het mooi staat, maar er zit ook nog altijd een veiligheidsaspect aan. Je kunt geen auto tegen een gevel rammen als er water voorlangs loopt. De vraag die ik u op deze ONE Conference wil stellen is: wat is de slotgracht van de cyberwereld? Hoe zorgen wij ervoor dat we ook in cyberspace onszelf en onze eigendommen kunnen beschermen tegen ongelukken en aanvallen?"

Back-up van cruciaal belang volgens minister

Cyberaanvallen of uitval van belangrijke systemen kan ontwrichtend werken. Afgelopen zomer lag een belangrijk glasvezelnetwerk van Defensie tijdelijk plat, waardoor ook bijvoorbeeld de vliegtuigen op Eindhoven Airport aan de grond bleven en inloggen met DigID niet mogelijk was.

Volgens Van Weel is het cruciaal om op zo'n moment een plan te hebben om op terug te vallen. "De vraag die iedereen, overheid, bedrijven en burgers, zich zou moeten stellen luidt: wat doe je in zo’n situatie, waarop kan je terugvallen, hoe verhelp je het probleem?"

De minister gaf aan dat absolute veiligheid in de cyberwereld niet bestaat. "Het is de realiteit dat je niet alles voor kunt zijn. Soms gaat het mis. We moeten kunnen omgaan met die werkelijkheid van cyberincidenten. Ik zei het al eerder: get used to it. En nog belangrijker: deal with it."

Lees meer nieuws over internetbeveiliging en mis niets met onze nieuwsbrief.