© Google

Praten tegen de chatbot van Google kan nu ook in het Nederlands

Deze functie maakt praten met Google Gemini in het Nederlands veel natuurlijker

Vandaag om 20:16
Laatste update: om 20:19

Google heeft vandaag laten zien hoe AI-functies gebruiksvriendelijker gaan worden. Zo wordt het praten met Google Gemini in het Nederlands natuurlijker en zoeken met Google Lens makkelijker. Bovendien deed Google een opvallende toevoeging aan de AI-resultaten in zijn zoekmachine.

Om te beginnen komt Gemini Live in de komende weken in het Nederlands beschikbaar, waardoor je natuurlijke gesprekken met de chatbot kan gaan voeren. Je kunt hem ook halverwege zijn antwoord onderbreken om iets aan je vraag toe te voegen. Deze functie was al langer beschikbaar in het Engels.

Zo kan je Nederlands praten tegen de chatbot

Je kunt Gemini Live in het Nederlands gebruiken door de taal van de assistent in de app van Google op Nederlands te zetten. Als deze optie bij jou nog niet zichtbaar is, moet je mogelijk nog even geduld hebben tot Google ook bij jou de update doorvoert. Je kan tot twee talen tegelijk toevoegen voor Gemini, dus als je ook graag in het Engels tegen de chatbot praat, dan kan dat ook nog steeds.

Bovendien komt er mogelijk snel ondersteuning aan voor extensies in het Nederlands, waardoor Gemini Live ook kan samenwerken met onder andere Gmail, Tasks en Google Calendar en je zo van persoonlijke informatie kan voorzien.

Nieuwe functies Google Lens

Volgens Google groeit het aantal keren dat Google Lens wordt gebruikt snel, en het bedrijf vond het dus tijd om de functie te verbeteren. Vanaf nu kan je daarom een foto maken en terwijl je de sluiterknop ingedrukt houdt een specifieke zoekopdracht geven aan Google. Eerder kon je al wel iets bij de foto typen.

Google kan nu ook een video verwerken en daar suggesties over geven, als je bijvoorbeeld iets wil weten over de bewegende objecten in beeld. De twee functies zijn alleen nog beschikbaar in het Engels.

AI gaat je advertenties tonen  

En ten slotte: als je op Google zoekt, gaat AI mogelijk de zoekresultaten voor je organiseren. Er komt wel altijd bij te staan dat de resultaten door AI georganiseerd zijn en voor nu worden alleen recepten en maaltijdinspiratie georganiseerd in de VS.

Maar ook advertenties worden nu door AI gematcht met je zoekopdracht als dat relevant is. Als je bijvoorbeeld vraagt wat de beste smartphone is, dan zou je zomaar een advertentie van IKEA of Apple tussen de zoekresultaten kunnen krijgen. Voor nu gebeurt dit alleen nog in de VS en je krijgt wel altijd boven het zoekresultaat te zien of het gesponsord is of niet.

Google onthulde eerder deze week ook een handige functie van Gmail.

Lees meer over AI en abonneer je op onze nieuwsbrief.