©Apple

Ons nieuwe Apple-weekoverzicht: AppleTalk – Cook casht 50 miljoen

Ons nieuwe Apple-weekoverzicht: AppleTalk – Cook casht 50 miljoen

Vandaag om 14:54
Laatste update: om 15:03

In een nieuw weekoverzicht kijkt onze expert Erwin terug op al het Apple nieuws en blikt hij vooruit.

We zitten nog in de wittebroodsweken met de nieuwe iPhone 16, Apple Watch 10 en AirPods 4 - ben nog steeds niet overtuigd van de Cameraregelaar - en ik heb zojuist de eerste update geïnstalleerd. De update biedt vooral kleinere bugfixes, zoals spook-aanrakingen op het touchscreen van de iPhone en Apple Watch terwijl je vinger er een fractie boven hangt.

AI vs EU

De grotere update, iOS 18.1, wordt later deze maand verwacht. Die zal onder meer de eerste Apple Intelligence features introduceren. Ja, tenzij je zoals wij hier in een EU-land of in China woont. Ik vermoed dat Apple de kat uit de boom kijkt nu de agressieve Deense EU-commissaris voor mededinging, de links-liberale Margrethe Vestager, is afgezwaaid. Amerikaanse techgiganten als Apple krijgen waarschijnlijk te maken met de Spaanse socialist Teresa Ribera en de Finse liberaal-conservatief Henna Virkkunen en hopen op minder tegenwind.

Ka-ching

Ondertussen in Cupertino heeft Apple-ceo Tim Cook een aandelenpakket ter waarde van 50 miljoen dollar verkocht. Dat doet hij vaker in oktober. Hij kreeg namelijk ook weer een nieuw pakket aandelen die hij pas in de komende jaren kan verzilveren en deels afhankelijk is van de bedrijfsresultaten. Cook krijgt jaarlijks 3 miljoen dollar aan basissalaris, circa 2,5 miljoen voor onkosten en zijn totale Apple-aandelenpakket is meer dan 500 miljoen waard. Kuch.

Apple Podcast transcriptie functie Bright Podcast voorbeeld

Van een geheel andere orde: Apple’s podcast-app is bijgewerkt en kan vanaf nu automatisch spraak-naar-tekst transcripties maken in het Nederlands. Daarmee kun je in bijvoorbeeld de Bright Podcast makkelijker iets zoeken en linken. Handig. Het werkt als eerste op de nieuwste afleveringen maar de komende tijd wordt met terugwerkende kracht elke Nederlandstalige podcast-aflevering in de Apple Podcasts van zo'n automatische transcriptie voorzien.

Geruchten: iPhone SE 4

Geen week zonder Apple-geruchten en de meeste gingen deze week over de volgende iPhone SE, Apple’s budgetmodel. De vierde generatie neemt afscheid van de Thuis-knop en krijgt dezelfde look als de iPhone 14 uit 2022. Dat betekent geen Dynamic Island, wel de notch. Opvallend is dat de vierde-generatie SE als eerste iPhone mogelijk Apple’s nieuwe, eigen 5G-chip krijgt. De aankondiging wordt verwacht in maart 2025.

Er zijn ook patenten opgedoken die erop wijzen dat Apple onderzoek doet naar een MacBook zonder fysiek toestenbord en trackpad en aan de binnenkant volledig uit glas bestaat. Onder meer Lenovo heeft eerder zulke laptops uitgebracht. Dat biedt veel mogelijkheden, maar een virtueel toetsenbord typet minder lekker. Lenovo voegde eerder aan de Yoga Book 9i niet voor niks een los fysiek, draadloos toetsenbord toe.

En dan nog het gerucht dat Apple volgend jaar bij de iPhone 17 Pro opnieuw aan de knoppen gaat rommelen. Aan de linkerkant zou het naar verluidt de pas één jaar oude actie-knop en beide volumeknoppen willen inwisselen voor één gecombineerde knop die, net als de Cameraregelaar op de iPhone 16 modellen, multi-functioneel is. Een knop die je zowel kunt indrukken als waarop je kunt swipen. Hmm, gaat die knoploze iPhone er ooit nog komen? En willen we dat? Stem onderaan dit artikel in de poll!

Ik kijk meer uit naar de eventuele iPhone 17 Slim, die het Plus-model uit de line-up vervangt en nog dunner wordt (slechts 5 mm) a la de jongste iPad Pro.

Verwacht in oktober

Eind deze maand presenteert Apple zeer waarschijnlijk een nieuwe iPad Mini, iMac, Mac Mini en MacBook Pro. Het gaat vooral om spec-bumps. Zo worden genoemde Macs voorzien van verschillende M4-chips. Ik ga uit van een online keynote zonder publiek.

Er wordt later deze maand trouwens een heel zeldzaam Macintosh prototype geveild. Kost je wel een ton. Misschien is het wel iets voor Ed 'Amac' Bindels die volgend jaar zijn Apple Museum zal openen.

One more thing

Ik heb ‘m eerder genoemd als tip in de Bright Podcast: de app Bandbreite. Een heerlijke app (alleen iOS) voor verzamelaars van Apple Watch bandjes. Echt, ik ben in jaren niet zo enthousiast geweest over een app.

Meer over Apple en mis niets met onze Bright-app.