Het kabinet: uitstootvrije binnensteden komen er

©Unsplash

Het kabinet: uitstootvrije binnensteden mogen komen
Vandaag om 13:00

Het kabinet was erg tegen zero-emissiezones in de binnensteden, maar legt zich daar nu toch bij neer. Per januari 2025 krijgen veertien Nederlandse steden uitstootvrije zones. Die zijn verboden voor bedrijfsauto’s op brandstof.

Het kabinet Schoof zag dat eigenlijk niet zitten: het wilde kijken of het die zero-emissiezones in diverse binnensteden kon tegenhouden, zo is te lezen in het regeerprogramma. Dat komt omdat het kabinet graag ziet dat binnensteden voor ondernemers nog steeds goed te bereiken zijn. Bovendien kost het bedrijven in de binnenstad ook weer extra om te investeren in elektrische bestelbusjes. 

Korte termijn of lange termijn?

Na overleg met de gemeenten is er nu besloten om de bezwaren in te trekken. Minister Jansen van Verkeer zal de Tweede Kamer laten weten dat het oké is als het beleid van het kabinet Rutte wordt doorgezet. Het is iets waar niet het Rijk, maar gemeenten zelf over gaan. Zo zegt wethouder Sargentini van Gouda tegen de NOS: "De regering laat kortetermijnbelangen van sommige ondernemers voorgaan op de belangen van toekomstgerichte ondernemers die al lang bezig zijn met de energietransitie." 

Wel kan het kabinet voor sommige ondernemers uitzonderingen maken. Je kunt op de website Opwegnaarzes zien welke ontheffingen er zijn. Verder bereiden ondernemers zich ondertussen al voor op deze nieuwe werkelijkheid: het immers over een paar maanden al zo ver. Per 1 januari gaat het nu toch gebeuren en wel in de steden: Assen, Zwolle, Amsterdam, Amersfoort, Leiden, Utrecht, Den Haag, Delft, Gouda, Rotterdam, Nijmegen, Tilburg, Eindhoven en Maastricht. Zij krijgen allemaal plekken waar auto op brandstof niet welkom zijn, met op een later moment nog eens vijftien andere gemeenten. 

Abonneer je nu op de Bright-nieuwsbrief.