Intel zegt dat zijn Raptor Lake-chipproblemen voorbij zijn

©Unsplash

Intel: Raptor Lake-chipprobleem is voorbij
5 oktober om 20:00

Intel heeft na veel maanden onderzoek een definitief antwoord gegeven op de Raptor Lake-chipproblemen. De te hoge voltage was het probleem. 

Intel stelt dat het zijn problemen met de computer-chips Raptor Lake (13e gen en 14e gen) nu helemaal voorbij is. Het lag aan een te hoge voltage en dat dit nu via microcode-updates is opgelost. 

Probleem met Intel-processoren

Hoewel het zeker kan kloppen dat processoren die nog geen problemen hadden nu niet meer te maken zullen krijgen met het probleem, geldt dat niet voor processoren die wel tegen het euvel aanliepen. Die zijn onherstelbaar kapotgegaan en daarbij heeft zo’n update geen zin. Nu heeft Intel daarvoor wel een garantieverlenging in het leven geroepen, dus mensen wiens processor stuk is kunnen zich richten tot de klantenservice van het merk.

Tegen TheVerge zegt Intel dat de zogeheten Vmin Shift Instability niet per se het probleem. Het dook in de oorsprong van die instabiliteit en kwam toen tot de conclusie dat het een te hoog voltage was. En dus ook dat Vmin Shift Instability wel het probleem is. Hierbij vragen Intels chips en hun moederbord te hoge voltages en dat schaadde delen van die processoren, waardoor ze als het ware een versneld verouderingsproces doorliepen. Intel: “Intel heeft geconstateerd dat deze omstandigheden kunnen leiden tot een duty cycle verschuiving van de klokken en waargenomen instabiliteit van het systeem.“ 

BIOS-update

Wil je het voorkomen, dan kun je het beste de meest recente BIOS-update voor je moederbord downloaden. Als je al problemen hebt, dan moet je zo snel mogelijk je processor bij Intel of de winkel waar je je computer kocht aanmelden. Het euvel deed zich volgens Intel alleen voor bij desktopcomputers, dus niet bij laptops

Het is fijn dat Intel het probleem onder controle heeft, want het heeft mogelijk een ander project om zich op te richten. Het zou op het punt staan te worden overgenomen door een andere bekende chipbakker: Qualcomm.

Lees meer over Intel en volg ons WhatsApp-kanaal.