Apple Ring: hebben Samsung en Oura iets om zich druk om te maken?
De Samsung Galaxy Ring gaf de markt van slimme ringen meer aandacht, Oura sprong er met zijn nieuwe Ring 4 uitstekend op in. Maar moeten de twee bedrijven rekening houden met Apple en zijn plannen?
Men spreekt in de wandelgangen, voornamelijk naar aanleiding van patentaanvragen, al lang over een slimme ring van Apple. Toch is het bedrijf, als we Bloomberg-journalist Mark Gurman mogen geloven, er op dit moment niet mee bezig.
In de meest recente editie van zijn Power On-nieuwsbrief zegt hij: "Apple is op dit moment niet actief bezig met de productie van een ring en heeft ook geen plannen om er eentje op de markt te brengen." Dat zou je opvallend en tegelijkertijd heel logisch kunnen noemen, maar waarom eigenlijk?
Apple denkt al bijna tien jaar aan een slimme ring
Dat Apple geen slimme ring actief aan het produceren is, wil niet zeggen dat het niet naar de mogelijkheden kijkt. Sterker nog, patentaanvragen en toewijzingen laten zien dat het Amerikaanse bedrijf al bijna tien jaar naar de mogelijkheden kijkt. In die tijd wist het meer dan 40 patenten voor een dergelijk product in te dienen.
In oktober 2015 verscheen het eerste patent met de naam ‘devices and methods for a ring computing device’. Grappig genoeg ging het niet om een slimme ring zoals Samsung of Oura die laten zien, maar juist om een gekrompen versie van de Apple Watch. Een ring met een klein beeldscherm, dus.
Dat concept ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een daadwerkelijke ring, die zelfs huid-op-huidcontact zou kunnen detecteren. Het idee achter de technologie is dat gebruikers gebaren tussen twee lichaamsdelen kunnen maken om bepaalde functionaliteiten te activeren. Het doet denken aan de besturing van de Vision Pro, maar zonder het gebruik van camera’s.
Haptische feedback en verschillende sensoren: Apple heeft de benodigde patenten om het product daadwerkelijk te produceren. Met andere woorden: het bedrijf heeft alles in huis om een ring op de markt te brengen die alle gezondheidsfuncties van de Apple Watch kan bieden en die andere apparaten kan besturen.
Apple wil de vingers er niet aan branden
Interessant, maar gebruikers kunnen zich snel afvragen waarom ze de slimme ring boven een Apple Watch zouden kiezen. De Apple Watch biedt op het eerste oog dezelfde functionaliteiten als zo’n slimme ring, maar geeft je daar ook een beeldscherm bij. Apple zou in principe ook in de mogelijkheid zijn om sensoren toe te voegen aan toekomstige Watch-modellen, om ook andere apparaten als de Vision Pro aan te sturen.
Dat gebruikers zo kunnen denken, lijkt ook de conclusie van Apple zelf te zijn. Het bedrijf zou volgens Mark Gurman niet met een slimme ring aan de haal willen gaan, omdat het teveel af zou leiden van de Apple Watch. Een product dat in 2024 nog altijd goed verkoopt.
Apple sprak eerder wel de verwachting uit minder Apple Watch-modellen te verkopen dan vorig jaar, maar gaat er nog steeds van uit dat het tussen de 36 miljoen en 38 miljoen exemplaren kan verkopen. In het derde kwartaal van 2024 waren wearables, home en accessories goed voor een omzet van 8,10 miljard dollar.
De verfijnde tactiek van Apple
Omzet is overigens niet de enige reden waarom een slimme ring van Apple op zich laat wachten. Het bedrijf hanteert doorgaans ook de tactiek om niet als eerste te zijn bij het uitbrengen van een technologie, maar het juist te verfijnen.
Een aantal voorbeelden:
Apple bracht pas in 2017 de eerste iPhone (8) op de markt met de mogelijkheid om draadloos te kunnen opladen. Samsung deed dit in 2015 al met de Galaxy S6.
Google Wallet verscheen in 2011 waarmee betalen met een NFC-chip in telefoons mogelijk werd, waar Apple dat pas in 2014 naar de iPhone bracht.
De eerste Apple Watch verscheen in 2015, maar andere bedrijven brachten ze al in 2013 op de markt. Google introduceerde Android Wear (nu Wear OS) bijvoorbeeld in 2014.
Maar toen de iPhone 8 verscheen kwam je op steeds meer plekken draadloze opladers tegen, betalen met een smartphone werd dankzij Apple Wallet pas echt toegankelijk en de Apple Watch is nog altijd de populairste smartwatch van de markt. Verfijnen is wat Apple doet.
Slimme ring in categorie opvouwbare iPhone?
Dat Apple geen slimme ring op de markt brengt heeft dus te maken met zowel de Apple Watch als de tactiek van het bedrijf. Hoewel de Samsung Galaxy Ring wel degelijk hoge ogen gooit en er meer aandacht is voor de Oura Ring 4, heeft het bedrijf nog niet voldoende bewijs dat het de moeite is om het over een andere boeg te gooien.
Er valt hetzelfde te zeggen over een opvouwbare iPhone die eigenlijk een beetje hetzelfde pad bewandelt als die ring. Patenten en geruchten laten zien dat Apple al lang en breed bezig is met onderzoek naar het product, maar de huidige modellen weten nog niet voldoende te overtuigen om een grote groep consumenten echt over te halen.
Wat dat betreft kunnen Samsung en Oura voorlopig nog rustig over straat zonder over hun schouder te moeten kijken. Maar als Apple zijn kans grijpt, dan zal de vlag er na tien jaar onderzoek wel heel anders bij kunnen hangen.
Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze nieuwsbrief.